ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О ОЧУВАЊУ ИСТОРИЈЕ ПРВОГ СВЈЕТСКОГ РАТА

Потписивање споразума о заједничкој сарадњи у Андрићграду
Потписивање споразума о заједничкој сарадњи у Андрићграду

Директор Андрићевог института Емир Кустурица и оснивач Фондације "Лисицин" Анатолиј Лисицин потписали су у Андрићграду споразум о заједничкој сарадњи у очувању историјских споменика Првог свјетског рата у Русији и на Балкану.


Кустурица је рекао да овај споразум има велики значај за Андрићев институт зато што је ријеч о људима који су освједочени пријатељи Србије и Андрићграда као симболичног представника једне културе. 

"Данас имамо госте који су необични по свему. Међу њима је и господин Виктор Ивановић који је изградио мноштво цркава и који је 67 одсто своје добити посветио доброчинству и хуманитарном ефекту животном и тиме показао да богати људи могу да буду и богати и добри, односно да служе и да имају комуникацију са остатком становништва", рекао је Кустурица. 

Он очекује да ће сарадња по овом споразуму бити врло видљива, баш као и све оно што је замишљено у Андрићграду, односно у Републици Српској. 

Кустурица је рекао да је ово сарадња која је започета са Горњим домом Руске думе, а наставља се са нечим што је нова идеја - да се развија доброчинство и хуманост као веза између два народа. 

Лисицин, који је и члан Горњег дома Руске думе, рекао је да се посљедњих пет година бави истраживањем и очувањем гробних мјеста из Првог свјетског рата на простору Украјине и Србије. 

"Са професором Кустурицом потписали смо споразум који се односи и на очување гробних мјеста на простору бивше Југославије", рекао је Лисицин. 

Он је истакао да ће радове почети у општини Бела Црква у Србији, гдје постоји велики број гробних мјеста у којима су сахрањени руски официри. 

"Уз помоћ организације професора Кустурице вјерујемо да ћемо успјети испунити оно што смо планирали, а од Института очекујемо сарадњу у дијелу који се односи на архиву, те организовање младих волонтера који би помоглу у радовима у општини Бела Црква", рекао је Лисицин.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Газимо по споменицима српским јунацима!

ДЕДА ЂОРЂЕ ДОБИО ПОМОЋНИКА: Последњи Србин на Зејтинлику захваљује Србији!

ПОЧИЊЕ ОБНОВА СПОМЕН-КАПЕЛЕ У ВАРДИШТУ

ПРВИ СВЈЕТСКИ РАТ - ЈАДОВНО 1941.