ПОМЕН ЗА СРБЕ СТРИЈЕЉАНЕ ПРИЈЕ 100 ГОДИНА

ФОЧА, 2. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - На локалитету Црна стијена, у близини фочанске Болнице, данас је служен помен за 19 Срба са подручја Челебића које су на том мјесту на данашњи дан 1914. године стријељали аустроугарски окупатори.

Уочи и на почетку Првог свјетског рата Аустроугари су у Фочанском срезу убили око 200 Срба, а доста их је завршило у логорима у Араду и у Добоју. 

Хапшени су и убијани угледни становници Фоче, понајвише сељаци из челебићког краја, на граници са тадашњом краљевином Црном Гором. 

Само четири дана након страдања на Црној стијени, на брду Шиште изнад Фоче стријељана су 52 мјештана Челебића. 

Потомак страдалих Љубомир Тодовић каже да су Аустроугари убијали недужне мјештане, а у народу је остало казивање да су страдали "због тога што су узели црногорске пушке". 

"Људи су покупљени у њивама, испред својих кућа, а страдали су без утврђене кривице и без суђења", каже Тодовић. 

Послије 100 година први пут је служен помен, а мјесто страдања, поред пута од Фоче према Болници, обиљежено је дрвеним крстом. 

"Коначно да се и до тога дошло, а углавном је урађено на иницијативу људи са подручја Челебића", констатовао је Тодовић. 

Начелник општине Фоча Радисав Машић подсјетио је да је 14. септембра 1914. године на више локација убијено 126 Срба из Фочанског среза, а у логоре је одведено 58 српских породица са 356 чланова, од којих 170 жена. 

"Међу 19 убијених, којима је данас служен помен, најмлађи је био Симо Бодирога, који је имао 22 године, а најстарији Глигор Јоловић са 86 година", рекао је Машић. 

Он је најавио да ће ових дана изаћи књига Миленка Миша Тодовића "Адресар мртвих Фочана", у којој је аутор сабрао имена погинулих Срба у Првом и Другом свјетском, те у посљедњем отаџбинском рату.

"На том списку је око 2.500 Срба из Фоче, који су погинули у овим ратовима", рекао је Машић. 

Код обновљеног споменика на брду Шиште, гдје су заједно са Челебићанима стријељаним на том мјесту сахрањене и жртве са Црне стијене, у суботу 6. септембра у 11.00 часова биће служен парасатос. 

Истог дана ће у 19.00 часова у Центру за културу и информисање бити промовисана књига "Адресар мртвих Фочана".

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Заборављени чинилац Србоцида

Велики рат – Некажњени геноцид и неодмерени степен кривице (4) Правда није извршена