ПОЧИЊЕ ОБНОВА СПОМЕН-КАПЕЛЕ У ВАРДИШТУ

Спомен капела у Вардишту

Спомен капела у Вардишту

Обнова спомен-капеле у Вардишту код Вишеграда почеће ове године, када се навршава један вијек од погибије 440 бораца на том мјесту у Првом свјетском рату.

Спомен-капела у Вардишту, у чијем сутерену се налази и костурница, подигнута је 1932. године као знак сјећања на страдање српских војника 1915. године. 

Инцијатива о њеној обнови потекла је од Српског соколског друштва "Соко" из Добруна и Црквене општине Вардиште. 

Пројекат обнове наредних дана направиће грађевинска секција која дјелује при соколском друштву, а након тога почеће и прве активности у које ће се укључити чланови свих секција "Сокола". 

Предсједник Одбора за обнову и санацију архимандрит Јован Гардовић најавио је да ће ускоро упутити позив ресорним министарствима влада Републике Српске и Србије, општини Вишеград, Митрополији дабробосанској, борачкој и другим патриотским организацијама да се укључе у обнову. 

Архимандрит Јован каже да ће радови на обнови потрајати до наредне године. 

Предсједник грађевинске секције Милан Комад најавио је скори почетак радова и додао да ће велика пажња бити посвећена уређењу простора око капеле и чишћењу пута за пјешаке од граничног прелаза Вардиште, као и санацији постојећег пута. 

"Све то ће бити саставни дио будућег спомен-парка Вардиште", рекао је Комад. 

Драго Јевтић из Мјесне заједнице Вардиште подсјетио је да је спомен-капела између два свјетска рата два пута санирана, али да је зуб времена учинио своје. 

"У акцију ће се укључити и становници Вардишта, а очекујемо да нам се прикључе и наше комшије из Мокре Горе у Србији", изјавио је Јевтић. 

Предсједник Српског соколског друштва "Соко" Славко Хелета истакао је да постоји патриотски дуг према родољубима који су дали животе за српску слободу. 

Одбор за обнову и санацију спомен-капеле у Вардишту планирао је и штампање посебне брошуре и проспеката, који би били доступни туристима.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Стан' путниче и прочитај овај спомен

ОВЕ ГОДИНЕ ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДВА ЗНАЧАЈНА ИСТОРИЈСКА ДОГАЂАЈА

У БУДВИ ПОЛАГАЊЕ ВИЈЕНАЦА ОСЛОБОДИЛАЧКОЈ ВОЈСЦИ СРБИЈЕ