ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ СЛУЖИО ПАРАСТОС НА ЗЕЈТИНЛИКУ

СОЛУН, 19. ОКТОБРА /СРНА/ - Његова светост патријарх српски Иринеј истакао је у Солуну да је Српско војничко гробље Зејтинлик мјесто ћутања и завјета, на коме сваки Србин налази свог дједа, ујака, стрица, кума, пријатеља, брата, који су уградили своје животе у темеље мира и слободе, како се слично зло не би никад поновило.

Патријарх Иринеј служио је парастос погинулим српским ратницима из Првог свјетског рата, искориствши ову прилику да Ђорђу Михајловићу за вишедеценијско уређење и чување Српског војничког гробља и за несебичну љубав према ближњима и Православној цркви уручи највише одликовање Српске православне цркве /СПЦ/, којим га је одликовао Свети архијерејски синод. 

Овај човјек се деценијама бринуо о гробовима оних чије је кости његов отац Саво брижно сакупљао и похрањивао у ово свето мјесто, ту се и родио, ту је провео сав радни вијек, и више од тога, саопштено је на сајту СПЦ-а. 
Служен је парастос и у селу Хортијатис, изнад Солуна, гдје су њемачки окупатори 1944. године живе спалили стотинак мјештана, предвођених свештеником, и међу њима бројне жене и дјецу, па чак и бебе. 

Осим домаћина и гостију из Србије, парастосу су присуствовали грчки министри, бројни посланици и представници локалних власти, те мноштво народа. 

У дворани позоришта Лазаристес синоћ је уприличена свечана академија у част српских жртава и хероја Великог рата, уз учешће хора "Бранко" Саборне цркве из Ниша и хора Митрополије неапољске "Света Касијана", који су извели богат културно-умјетнички програм, обогаћен историјским казивањима и свједочанствима о српској борби за слободу током Првог свјетског рата. 

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Зејтинлик: Последња веза са уснулим пуковима

Одликован Ђорђе Михаиловић, чувар Зејтинлика

"Стојте галије царске"