ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "ОДЈЕЦИ: ЕВРОПСКА ШТАМПА О САРАЈЕВСКОМ АТЕНТАТУ"

Народна библиотека Републике Српске
Народна библиотека Републике Српске

У Народној и универзитетској библиотеци у Бањалуци отворена је изложба "Одјеци: европска штампа о Сарајевском атентату и Јулској кризи" групе аутора, те приказан документарни филм "Сарајево 1914.".

Промовисана су и књиге "Сарајево 1914" Владимира Дедијера и "Сарајевски атентат" Војислава Богићевића.

Професор Филозофског факултета у Бањалуци Боривоје Милошевић рекао је синоћ новинарима да су представљена нова издања књига, стенограмске забиљешке са суђења Гаврилу Принципу и другима које су први пут приређене у издању историчара Војислава Богићевића 1954. године.

"Стенограми представљају један од најважнијих историјских извора за проучавање предисторије Сарајевског атентата и свих околности које су довеле до њега", истакао је Милошевић.

Према његовим ријечима, друга монографија је чувена књига историчара Владимира Дедијера "Сарајево 1914", која је 1984. године у анкети "Њујорк тајмса" проглашена за књигу године, једна од најреферентнијих књига о Сарајевском атентату.

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиљана Зечевић рекла је новинарима да је у оквиру пројекта "Изучавањем историје до помирења" поводом обиљежавања стотину година од Првог свјетског рата настала и изложба "Одјеци: европска штампа о Сарајевском атентату и Јулској кризи".

Зечевићева је рекла да је у оквиру овог пројекта настао и једночасовни документарни филм "Сарајево 1914.", у којем су заступљена мишљења академика Мухамеда Филиповића и историчара Жељка Вујадиновића.

Она је рекла да се као дио промоције одржавају и јавне дебате чији је циљ подстицање дијалога и критичког мишљења о Првом свјетском рату.

Новинар Мухарем Баздуљ, један од стручних консултаната који је радио на избору грађе - штампаног материјала и плаката из Србије и Мађарске крајем маја и почетком августа 1914. године, прије и након Сарајевског атентата, истакао је да је овај пројекат професионално осмишљен.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

отварање изложбе "стојановићи и сарајевски атентат"

Сто година од Сарајевског атентата - Jadovno 1941.

Да ли прослава, обележавање, или обнова ратне атмосфере ...

БиХ после Сарајевског атентата: Увек смо први плаћали у крви ...