ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О ДОПРИНОСУ ЖЕНА У ВЕЛИКОМ РАТУ

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/Srna_izlozba.jpgБЕОГРАД, 6. НОВЕМБРА /СРНА/ - У Галерији науке и технике Српске академије науке и уметности синоћ је отворена изложба "Жене у Првом светском рату", која говори о доприносу жена током Великог рата у Србији, о чијим храбрим и пожртвованим дјелима готово да нема трагова у српском друштву.

 

 

"Организовали смо ову изложбу да би на најлепшијим, најпосвећенијим најпожртвованијим примерима показали колико је дубок наш заборав и колико наша захвалност мора бити већа, пре свега кроз знање о овим судбинама које су вредне не једне изложбе, него филмског серијала", рекла је аутор изложбе Александра Нинковић Ташић. 

Академик Драгољуб Живојиновић указао је на то да жене, како странкиње које су долазиле као медицински радници, тако и Српкиње заслужују много већу пажњу друштва него што је до сада исказана.

"Оне су урадиле огроман посао, а веома се мало о томе зна и веома мало пише", рекао је Живојиновић и додао да су поврх свега тога Српкиње током рата биле и предмет стравичних ратних злочина. 

Изложбу је отворио британски амбасадор у Србији Денис Киф, који је рекао да су Британке које су долазиле у Србију да помогну српском народу током Првог свјетског рата промовисале људске вриједности. 

Посјетиоци на изложби имају прилику да се упознају са причама о женама борцима, одликованим највећим медаљама за храброст - најпознатијој жени-ратници Милунки Савић, као и о Британки Флори Сендс - жени нареднику у српској војсци. 

Ту су и фотографије и приче о британским болничаркама које су дошавши у оквиру добротворне хуманитарне мисије лијечиле српске рањенике и набављале помоћ за Србију често и саме страдајући. 

Изложбу организује Галерија науке и технике Српске академије науке и уметности као дио обиљежавања стогодишњице Првог свјетског рата, а реализована је уз подршку Министарства културе и информисања Србије. 

Посјетиоци ће поставку имати прилику да погледају до 25. новембра.

 

Извор: СРНА

 

Везане вијести:

СРПСКА ХЕРОИНА: Како је Милунка Савић заробила 23 бугарска војника

Оне су својом храброшћу и својом патњом задивиле Свет

ПОМЕН СРПСКОЈ ХЕРОИНИ МИЛУНКИ САВИЋ

ЗАБОРАВЉЕНА ХЕРОИНА: Рат баба Вишње против Аустроугарске