ОТКРИВЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА БОРЦИМА ИЗ ПРВОГ СВЈЕТСКОГ РАТА

ХАН ПИЈЕСАК, 28. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - На Борачком брду код Хан Пијеска данас је откривена и освештана спомен-плоча и служен парастос погинулим борцима из Првог свјетског рата, поводом 100 година од почетка Великог рата и првог ослобађања крајева Сарајевско-романијске регије од аустроугарске власти 1914. године.

Спомен-плочу су открили начелник општине Хан Пијесак Љубивоје Шупић и предсједник општинског Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца од 1912. до 1918. године Јанко Голијан. 

Голијан је најавио да ће на овом мјесту и наредних година бити одржаване манифестације у знак сјећања на прво ослобађање општине Хан Пијесак и осталих крајева Сарајевско-романијске регије у Првом свјетском рату. 

Он је напоменуо да на спомен-плочи нису уписана имена свих погинулих бораца са подручја општине Хан Пијесак, јер су до сада прикупљени подаци за њих само 57. 

Предсједник Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца од 1912. до 1918. године из Бијељине Петар Вујичић рекао је да тешка и славна прошлост и див-јунаци из Првог свјетског рата не смију да буду заборављени. 

"Треба да будемо достојни потомци ових наших славних предака и да знамо да није умро ратник који је погинуо у боју, већ онај који је заборављен, али они нису заборављени", рекао је Вујичић. 

Вијенце на спомен-плочу положиле су делегације општине Хан Пијесак, општинског Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца од 1912. до 1918. године и члан Управног одбора Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца града Београда Ивко Веселиновић. 

Чланови Планинарског друштва "Мајевица" из Бијељине и планинари из Власенице положили су вијенце на гробља погинулих бораца из Првог свјетског рата на Вран-камену, Ружиној води и Игриштима.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Прво сабрање удружења потомака и поштовалаца српских жртава ратова у XX вијеку

Рудо: Подигли споменик непознатој дјевојчици

Злочини над цивилним становништвом

Цикоте - Спомен-плоча Солунцима

ПОТОМЦИ НЕ ЗАБОРАВЉАЈУ МАЈОРА ТОДОРОВИЋА