ОТКРИВЕН СПОМЕНИК ЦАРУ НИКОЛАЈУ

tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/spomenik_caru_nikolaju_beograd.jpgБЕОГРАД, 16. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Србије Томислав Николић данас је у Београду свечано открио споменик цару Николају Другом Романову, који је био спреман да жртвује круну и живот за спас српског народа у Првом свјетском рату, а чију је породицу, због мученичке смрти од бољшевика, Руска православна црква прогласила светом.

 

Николић је поручио да за Србе светачки сјај има споменик на коме су уклесане ријечи које је Цар Николај упутио српском краљу Александру Карађорђевићу у праскозорје Првог свјетског рата: "Сви моји напори биће усмјерени за очување Србије. Ни у ком случају Русија неће бити равнодушна према судбини Србије".

 "Београд данас међу своје најлепше историјске приче уписује овај споменик. Споменик подигнут цару који је дигао целу царевину да сачува Србију. Његова идеја одбране словенства ујединила је разједињене у царској Русији", рекао је Николић.

 Он је нагласио да су Николај Романов и његова породица за Србе одавно постали свеци и да је њихово убиство било ритуално убијање православног хришћанства за које је био спреман да заложи круну, свој живот и живот својих најмилијих.

 "Сетимо се само његове поруке упућене савезницима да ће, уколико се не обезбеди повлачење Српске војске из Албаније, раскинути са Антантом", рекао је Николић и истакао да су Срби заувијек дужници Романову.

 Патријарх московски и цијеле Русије Кирил, који је са Његовом светости патријархом српским Иринејем освештао споменик, рекао је да је захвалан што је баш у Београду подигнут споменик Николају Романову и што се сјећање на великог руског императора чувало у Србији "када се о њему у Русији ћутало".

 "Али, истина има огромну снагу. Она је као трава која изникне из старог асфалтног пута. Асфалт не може да прекрије истину. Ово је нови живот цара Николаја. Истина је продрла кроз челичну плочу која је била стављена на његов живот у Русији", рекао је патријарх Кирил.

 Он је указао да у руском језику ријеч споменик и сјећање имају исти коријен и захвалио ктиторима и финансијерима споменика.

"Дај Боже да овај споменик сачува сјећање на оног који је заложио живот за српски народ. Ми говоримо ријечи које су истина саграђена крвљу српског и руског народа. Дај Боже да се никада не заборави. Истина припада Богу, а Бог је један. Слава Србији и Русији", рекао је патријарх Кирил.

Патријарх српски Иринеј оцијенио је да је данашњи дан значајан за све Србе, ма гдје се налазили, јер је у српској пријестоници подигнут споменик хришћанском цару Николају Романову, који је своју државу довео у питање да би заштитио православни српски народ.

"Ово није само споменик, већ је и место где ћемо се молити мученику. Хвала свима који су омогућили да овај свети споменик дође у центар Београда да нас подсећа. Нека Господ благослови српски и руски народ", поручио је патријарх Иринеј.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести: