Откривен и освештан споменик руском цару Николају Другом

tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/nikolaj.jpgБАЊАЛУКА, 21. ЈУНА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик и помоћник предсједника Руске Федерације Игор Шоголев открили су данас у Бањалуци споменик руском цару Николају Другом.


Предсједник Додик у обраћању присустнима рекао је да је откривање овог споменика прилика да се српски народ само дјелимично одужи великом цару, великом руском народу и држави за подршку коју је од њих добијао у одлучујућим данима.

Предсједник Српске подсјетио је да је ово дио манифестације обиљежавања 100 година од почетка Великог рата у коме су Срби несумњиво били највећи страдалници.

Додик је напоменуо да о томе свједоче историјске чињенице које нису поклекле под ревизионизмом посљедњих дана који би да српски народ стави у ону нит повезаности кривице за Велики рат, што је историјска неистина.

"Српски народ је бранио своју земљу, а атентатом у Сарајеву бранио је своју слободу", истакао је предсједник Републике.

Додик је подсјетио да је српски народ једини народ у историји који је своју слободу бранио са територије друге земље.

"Српски народ је вјеровао у то, захваљујући чињеници да је увијек био на правој историјској страни ради бољег, праведнијег и хуманијег друштва, и у Првом и у Другом свјетском рату", истакао је Додик.

Он је изразио захвалност руском народу, руској држави и предсједнику Владимиру Путину за подршку коју дају српском народу и у овом времену.

Споменик руском цару Николају Другом, који се налази на Булевару цара Душана у близини бањалучке Гимназије, освештао је Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем, након чега су предсједник Додик и Шоголев положили вијенце на споменик.

Откривању споменика, присуствовали су предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић, амбасадор Руске Федерације у БиХ Александар Боцан-Харченко, предсједник Фонда "Светог Василија Великог" Константин Малофејев, аутор споменика Зураб Серетели.

Откривању су присуствовали и потпредсједник Владе Нада Тешановић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, министар трговине и туризма Маида Ибришагић-Хрстић, сенатори Српске Алекса Буха и Јелена Гускова, директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина Милорад Којић, предсједник Борачке организације Српске Пантелија Ћургуз, предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић, градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић, као и многобројни грађани Бањалуке.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png