ОТКРИВАЊЕ СПОМЕН-БИСТЕ МАЈОРУ КОСТИ ТОДОРОВИЋУ

tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/skola-skelani.JPGСРЕБРЕНИЦА, 25. ЈУНА /СРНА/ - У Скеланима код Сребренице сутра ће бити откривена спомен-биста мајору српске војске Ужичанину Кости Тодоровићу, по коме школа у овом мјесту носи име.


Биста ће у 12.00 часова бити откривена у школском дворишту у оквиру програма обиљежавања 100 година од избијања Првог свјетског рата у сребреничкој општини. Том приликом евоцираће се сјећање на животни и ратни пут Косте Тодоровића.

Мајор Тодоровић, као командант Златиборског добровољачког одреда, погинуо је у борбама са Аустроуграском у септембру 1915. године на Карачића брду изнад Сребренице, а његово и тијела још многих његових сабораца непријатељи су спалили на ломачи у центру ове варошице.

Након откривања спомен-бисте, ученици скеланске школе приредиће културно-забавни програм, а биће одржан и историјски час о теми "Страдање Срба сребреничког краја у 20. вијеку".

У оквиру обиљежавања 100 година од почетка Великог рата у Скеланима ће бити одржана оснивачка скупштина Удружења потомака српских ратника 1914-1918. година за подружницу Осат, а то је шире подручје Скелана које захвата југоисточни дио сребреничке и дио братуначке општине.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png