ОБИЉЕЖЕНО СТОТИНУ ГОДИНА ОД ХЕРОЈСКЕ ОДБРАНЕ ПРИЈЕСТОНИЦЕ

Мајор Драгутин Гавриловић

Мајор Драгутин Гавриловић

У Београду је данас полагањем вијенаца и низом пригодних догађаја обиљежено стотину година од херојске одбране српске пријестонице.


Члан градског вијећа Стево Таталовић изјавио је да се обиљежавањем овог датума Београд не присјећа само славне прошлости, већ трасира пут у будућност, преносе београдски медији. 

У оквиру обиљежавања Дана одбране Београда, у цркви Ружица служен је парастос мајору Драгутину Гавриловићу, чије је дјело и порука упућена српским војницима на данашњи дан прије 100 година ушла у анале свјетског војевања, чинећи од њега непролазну и личност достојну дивљења. 

Он је, издајући српским војницима заповијест уочи борбе, поручио да напријатељ мора бити разнесен и образ Београда мора остати свијетао. 

"Војници! Јунаци! Врховна команда избрисала је наш пук из бројног стања, наш пук је жртвован за част Београда и отаџбине. Ви немате више да се бринете за животе ваше - они више не постоје. Зато напред у славу! За краља и отаџбину! Живео краљ! Живео Београд", изрекао је мајор Гавриловић команду које су се Београђани данас присјетили с поштовањем.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Обиљежавање 100 година Великог рата Србије и одбране Београда

Београд јуначки бранили аласи са Чукарице - Jadovno 1941.

обиљежавање 100 година од почетка првог свјетског рата

ЈОШ ЈЕДНА СРПСКА СРАМОТА: Овако је умро легендарни ...

Први свјетски рат - Jadovno 1941.