ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА УЛАСКА СРПСКЕ ВОЈСКЕ У БАЊАЛУКУ 1918. ГОДИНЕ

tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/obiljezavanje_ulaska_srpske_vojske_u_banjaluku.jpgБАЊАЛУКА, 19. НОВЕМБРА /СРНА/ - Дан уласка Српске војске у Бањалуку 1918. године биће обиљежен сутра у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

 Предсједник Пододбора за обиљежавање значајних историјских догађаја Републике Српске Велимир Дуњић рекао је на конференцији за новинаре да програм обиљежавања почиње у 10.30 часова служењем парастоса несталим и погинулим српским борцима Првог свјетског рата у храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

 Дуњић је навео да је за 11.00 часова предвиђен пригодан умјетнички програм испред храма Христа Спаситеља, док ће у 17.00 часова у Културном центру Бански двор бити одржан округли сто о теми "Пуцањ у ропство".

 Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да Први свјетски рат управо говори о слободарском духу српског народа.

"Србија није жељела да пристане на ултиматум Аустроугарске у Првом свјетском рату, односно да се понизи и изгуби своју слободу, али је зато изгубила 28 одсто, или трећину највиталнијег дијела становништва. Србија је успјела да се одбрани и да врати своју слободу, сачува част и понос", истакао је Милуновић.

Говорећи о историјском значају ових догађаја, савјетник министра за рад и борачко-инвалидску заштиту Републике Српске, генерал Милан Торбица подсјетио је да је прогласом цара Франца Јозефа 5. октобра 1908. године проглашена анексија БиХ, истичући да је Аустроугарска овим чином извршила очигледну повреду међународних уговора и изазвала велике потресе у Европи.

Он је рекао да су се западне силе Француска и Велика Британија противиле анексији, али нису биле спремне да због ње ратују, истичући да се ова криза сматра поводом за Први свјетски рат.

Торбица је напоменуо да су, након пробоја Солунског фронта 15. септембра 1918. године, српски добровољци из БиХ, њих 24.000 у саставу Српске војске учествовали су у ослобађању Србије, БиХ и свих територија које ће 1. децембра те године ући у састав новонастале Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

"Српска војска је за само 45 дана под борбом прешла 500 километара и 1. новембра ослободила Београд, а у току новембра и највећи дио територије БиХ, а 21. новембра 1918. ушла је и ослободила Бањалуку", закључио је Торбица.

Предсједник Удружења потомака и поштовалаца историјских ратова 1912-1918. године Небојша Куштриновић рекао је да је за Бањалуку од великог значаја овај историјиски датум којим се обиљежава крај Аустроугарске монархије на овим просторима.

"Битно је да младе и нове генерације не забораве ове историјске догађаје, јер је заборав убијање истине", истакао је Куштриновић.

Куштриновић је навео да је Удружење иницирало формирање фондације за изградњу споменика погинулим српским солунцима у Бањалуци, који би требало да буде изграђен до 21. новембра 2018. године када се обиљежава 100 година од ослобођења Бањалуке у Првом свјетском рату.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести: