НА СКУПУ О ПРВОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ ДАНАС НАЈЕМИНЕНТНИЈИ СТРУЧЊАЦИ

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/knez-mihajlova-sanu.jpgБЕОГРАД, /СРНА/ - На међународном научном скупу "Срби и Први свјетски рат", који ће данас бити одржан у Београду, учествоваће најеминентнији домаћи и страни историчари и научници са циљем да научно освијетле све стране овог догађаја.


У Српској академији наука и уметности /САНУ/ на скупу ће говорити предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Србије Томислав Николић, саопштено је из САНУ.

Предвиђено је да се у свечаном дијелу скупа обрате и предсједник САНУ Никола Хајдин и Његова светост патријарх српски Иринеј.

У Почасном одобру скупа је и предсједник Академија наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић.

Скуп заједно организују САНУ, Академија наука и умјетности Републике Српске и Матица српска. Скуп почиње у 10.00 часова у свечаној сали САНУ.

Међународни научни скуп о Првом свјетском рату, његовим резултатима и последицама замишљен је као прилика да се научно освијетле све стране овог догађаја, имајући у виду у првом реду политичке, друштвене, културне и духовне прилике уочи рата, током трајања и посљедице које је изазвао.

САНУ подсјећа на огроман значај Првог свјетског рата, који је представљао до тада не само највећи ратни сукоб у историји цивилизације, него је изазвао далекосежне политичке, друштвене и цивилизацијске промјене у историји Срба, али и других народа и држава Европе и свијета.

Због тога се, како се наводи, наметнула се потреба да се поводом стогодишњице његовог отпочињања научно и објективно сумирају његови резултати, посљедице и проученост током једног века након његовог почетка.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png