ЛИТУРГИЈОМ ПОЧЕЛО ОБИЉЕЖАВАЊЕ ЈУБИЛЕЈА

Обиљежавање 100 година од Колубарске битке
Обиљежавање 100 година од Колубарске битке

ЛАЗАРЕВАЦ, 14. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Литургијом и поменом српским војницима који је у храму Светог Димитрија у Лазаревцу служио Његова светост патријарх српски Иринеј почело је обиљежавање сто година од Колубарске битке.

Државној церемонији поводом обиљежавања сто година од Колубарске битке присуствује предсједник Србије Томислав Николић, предсједник Републике Српске Милорад Додик, престолонасљедник Александар Карађорђевић и бројни представници дипломатског кора у Србији. 

Након литургије, вијенце крај спомен-костурнице јунацима Колубарске битке положили су Николић, Додик и остали званичници. 

Пред храмом Светог Димитрија у Лазаревцу окупило се више десетина хиљада грађана које очекују званично обраћање Николића, јавио је извјештач Срне. 

У крипти Спомен-цркве са костурницом Светог Димитрија у Лазаревцу почива 40.000 страдалих српских и аустроугарских војника. 

Колубарска битка вођена је крајем 1914. године на фронту дужем од 200 километара. Представља најважнију битку између Србије и Аустро-Угарске у Првом свјетском рату. 

Иако је цијели свијет очекивао капитулацију Србије, Прва армија којом је командовао генерал Живојин Мишић извела је успјешну противофанзиву против бројније и боље опремљене Аустроугарске војске. 

Значај битке огледа се у томе што Аустро-Угарска није успјела да уништи Краљевину Србију, па су зато Централне силе морале да се боре на три фронта.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Колубарска битка - Jadovno 1941.

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 99 ГОДИНА ОД КОЛУБАРСКЕ БИТКЕ ...

На Конатицама је пукла кичма аустроугарима! - Jadovno 1941.

ПРВИ СВЈ. РАТ ЈАДОВНО