КОНАЧНО: Споменик цару Николају Романову стигао у Београд!

Споменик цару Николају Романову који ће бити постављен у парку код бивше Скупштине Србије, у Улици краља Милана, синоћ је из Русије допремљен у Београд.

Делови импозантног споменика који је тежак 50 тона стигли су у три камиона, а дизалицом је у парк пажљиво спуштан део по део.

Радници ЈПК “Зеленило”, у сарадњи са руским инжењерима од данас уређују Девојачки парк. Споменик је донација Руске Федерације граду Београду, а биће подигнут у оквиру облежавања стоте годишњице Првог светског рата.

Градски менаџер Горан Весић поподне је, заједно са ауторима споменика и надлежнима из “Зеленила”, посетио ту локацију а новинарима је рекао да град покушава да ово место уреди, а да не потроши пуно новца.

У будућем парку радници током читавог дана раде на постављању постамента, а Весић је рекао да треба да стигне још једна количина камена из Македоније и Буграске, такође донација.

“Гледали смо да парк урадимо уз минимално трошење средства из буџета”, рекао је Весић и навео да је споменик, постамент и камен донација.

Он се нада да ће током новембра, када се обележава и Дан примирја, Београђани моћи да уживају у овом парку.

Након постављања постамента и споменика, радници “Зеленила” наставиће посао уређења парка, где ће бити травната површина, засађено цвеће, нова расвета, након чега би парк требало да постане један од најлепших тргова у Београду.

Весић је захвалио ауторима дела као и Руској Федерацији на донацији споменика.

Цар Николај је, како је рекао Весић, задужио Србију јер је спасио српску војску током Првог светског рата.

“Ако заиста осим у Русији, негде треба да постоји споменик цару Николају, треба да га има Београд и на овај начин одужујемо дуг који је Србија требало одавно да испуни”, истакао је Весић.

Колико су били захвални српски политичари цару Николају говори и податак да је председник српске владе за време Првог светског рата Никола Пашић у свом тестаменту завештао део новца за изградњу споменика цару Николају, навео је градски менаџер.

Пребацивање споменика и делова за постамент у парк обављено је уз помоћ велике дизалице.

Споменик је, према речима вајара, са постаментом тежак више од 40 тона, висок око 7,5 метара, а сама скулптура висока је око 3,5 метра.

Коаутор, академик Генадиј Правоторов рекао је да је споменик уникат, посвећен императору који је, како је рекао, једно време био мање цењен у Русији него у Србији.

“Постоји у срцима Срба, чврсто и стално”, рекао је Правоторов.
Инспирација у историји Србије и Русије

Вајар Андреј Коваљчук рекао је новинарима да су споменик градили пола године. Направљен је од бронзе, а постамент је од гранита. Коваљчук је истакао да је инспирацију је нашао у историји Србије и Русије, које су увек биле братске државе.

 

Извор: Интермагазин

Везане вијести:

ПОМЕН СРПСКОЈ ХЕРОИНИ МИЛУНКИ САВИЋ

ОСВЕШТАН ХРАМ - ПРВА ВОЈНА ЦРКВА У СРПСКОЈ

ОТКРИВЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА БОРЦИМА ИЗ ПРВОГ СВЈЕТСКОГ РАТА

Делегација Србије положила венце на Крфу и у Плавој гробници