Гаџин Хан: Музеј у част оку соколовом

Кућа Драгутина Матића у Калетинцу, извиђача у првом светском рату, могла би ускоро да постане спомен-соба. Драгутинова ратна фотографија постала је симбол херојства

tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/Dragutin_Matic.jpg

Слика Драгутина Матића обишла цео свет

 ИДЕЈА Удружења потомака ратника Србије 1912-1920. године општине Гаџин Хан, да се обнови и претвори у спомен-собу или музеј кућа Драгутина Матића у заплањском селу Калетинцу, дочекана је са одобравањем. Њен иницијатор Витомир Вита Николић, председник Удружења, убеђен је да ће се у реализацију укључити многе институције, предузећа и појединци.

 - Недопустиво је што то није много раније учињено, а не да се кућа потпуно распадне, јер Драгутин Матић није било ко - каже Николић. - Он је много више од ратног извиђача у Првом светском рату. Он је симбол Великог рата и препознатљив лик не само код нас него и у свету. Управо његов лик је симбол обележавања стогодишњице почетка Првог светског рата, а налази се и на званичном знаку Савеза потомака ратника Србије ратова 1912-1920. године.

 Драгутин Матић је рођен 10. јануара 1888. године у Калетинцу. Почетком 1910. године отишао је на одслужење војног рока у Београд. Регрутован је у тада најелитнији род - коњицу. Јахао је раме уз раме са принцом Ђорђем Карађорђевићем. У војси га је затекао Први балкански рат, наставио је у Другом балканском, а затим је избио и Први светски рат.

Драгутинова фотографија ушла је у уџбенике, архиве, књиге из историје, музеје. Украшавала је бине и позорнице за разне скупове, омоте књига и грамофонских плоча („Марш на Дрину“). Овај Заплањац постао је симбол непокорности, херојства и непобедивости, оданости народу и отаџбини. Дуго се није знало ко је јунак са слике, а прича се да ни он сам пуних 50 година није знао да његова ратна слика кружи светом.

tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/mticeve_licne-stvari.jpg

Матићеве личне ствари Фото Д. М. Цар „Сафари клуб“

Иначе, у време док се није знало да је Драгутин на слици, прозвали су га Око Соколово, или су испод слике писали: „Војни извиђач снимљен негде на Дрини пред повлачење српске војске преко Албаније“.

Много више о Драгутину јавност је сазнала тек када је његов син Благоје Матић, својевремено дописник „Политике“ из Ниша, седамдесетих година прошлог века написао књигу „Мој отац - Око Соколово“. Књига је објављена 1998. године поводом 80. годишњице пробоја Солунског фронта, а истим поводом, испред општинске зграде у Гаџином Хану откривен је споменик.

- Према расположивим подацима, Драгутин Матић вратио се из рата почетком 1919. године - прича Витомир Николић. - Наставио је да се бави земљорадњом, а ишао и у печалбу. Живео је више него скромно, ратне заслуге није истицао, нити је тражио привилегије од државе. Његова ратна одликовања нису сачувана. Умро је у родном Калетинцу 1970. године и сахрањен на сеоском гробљу.

tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/safari_club.jpg

Унутрашњост објекта Фото Д. М. Цар „Сафари клуб“

Општина Гаџин Хан не само да подржава ову идеју, већ заједно са поменутим удружењем и Туристичком организацијом предузима и конкретне кораке да се она у што скорије време и реализује.

- Покушавамо на све могуће начине да ступимо у контакт са данашњим власником куће и убедимо га у оправданост њеног реновирања - каже Саша Ђорђевић, председник општине Гаџин Хан. - Чули смо да живи негде у Италији и спремни смо да откупимо кућу, те да уз помоћ људи добре воље и у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе од ње направимо спомен-собу или музеј, слично кућама Живојина Мишића и војводе Петра Бојовића. Наш јунак Драгутим Митић то свакако заслужује.


АВЕТИЊСКО МЕСТО

ТОКОМ летошње експедиције „Путевима српске војске у Првом светском рату“, чланови „Сафари клуба“ из Ниша, у Улици маршала Тита 50 у Калетинцу, обишли су и кућу јунака Драгутина.

- Кућа је сва оронула, урасла у коров и остављала утисак аветињског места за снимање филмова страве и ужаса - каже Власта Станојевић, председник „Сафари клуба“. - У једном углу још стоји кревет, на њему пасуљ и личне Драгутинове ствари, а у подруму војнички сандук, старо посуђе...

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

РУСКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА СКУПУ О ПРВОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ ...

биљежавање 100 година од почетка првог свјетског рата

Миладин Суботић: Неговање сећања на Први светски рат ...

За кога је Гаврило Принцип терориста? - Jadovno 1941.