ДОПРИНОС ГОРЊЕГ ПОДРИЊА ПОБЈЕДИ У ЦЕРСКОЈ БИЦИ

Промоција књиге у Фочи
Промоција књиге у Фочи

Дешавања на ратишту од Фоче до Рудог и Вишеграда 1914. године у значајној мјери одредила су ток Церске битке која је била прва побједа савезника над аустроугарском војском, речено је синоћ у Фочи на промоцији књиге "Офанзивни горњодрински фронт" аутора Предрага Остојића, историчара из Рудог.


Остојић истиче да херојски отпор српске и црногорске војске далеко бројнијем непријатељу почетком Великог рата на подручју Горњег Подриња у званичној историографији није добио мјесто које заслужује. 

"Поента књиге је да горњодринско ратиште представи у правом свјетлу, јер се почетак Првог свјетског рата углавном везује за акције у Србији, док о овом подручју није пуно говорено ни писано. У овој књизи сам доказао да је велики допринос величанственој побједи у Церској бици, која се дешавала од 16. до 20. августа 1914. године, имао управо отпор овдје на Дрини, од Челебића, Фоче, Чајнича, Рудог и Вишеграда даље према Ужицу", рекао је Остојић. 

Он је појаснио да су дејства на овом ратишту, која описује у својој књизи, зауставила офанзиву аустроугарских снага према Ужицу и платоу Златибора, чиме је спријечено опкољавање и удар у бок српске војске у Церској бици. 

Остојић у књизи износи и мало познат податак да је Рудо почетком августа 1914. године било први ослобођени град у тадашњој Аустроугарској, а осим борбених дејстава и продирања црногорске војске надомак Сарајева, описује и страдања српског цивилног становништва на овом подручју. 

Остојићева књига је један од радова са научног скупа о Првом свјетском рату који је прошле године одржан у Подгорици. Књигу је написао користећи архивску грађу Војно-историјског института из Београда, државног архива Црне Горе, ужичкога архива, али и лична сазнања са терена. 

У организацији Библиотеке "Просвјета", промоција је одржана у галерији фочанског Музеја, у оквиру Мајских дана културе.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О ОЧУВАЊУ ИСТОРИЈЕ ПРВОГ СВЈЕТСКОГ РАТА

Срби из Босне и Херцеговине у вртлогу Првог свјетског рата

ПРОМОВИСАНЕ ТРИ КЊИГЕ О ПРВОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

Први свјетски рат - Јадовно 1941.