Цикоте - Спомен-плоча Солунцима

tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/vojnicko-groblje.jpgУ власеничкој мјесној заједници Цикоте данас је откривена спомен-плоча погинулим солунским борцима, добровољцима из тога краја, који су се борили у саставу Дринске дивизије од 1914. до 1918. године.

Изградњу спомен-обиљежја погинулим прецима иницирали су активисти ове мјесне заједнице и омладина тога краја, уз подршку општинских власти у Власеници.

Мјесни активиста и један од иницијатора ове акције Мирослав Николић рекао је Срни да је у ослободилачкој борби српског народа у току Првог свјетског рата око 30 Цикоћана дало живот за отаџбину.

"Овај крај дао је велики број бораца у свим ослободилачким ратовима српског народа. Тако је било у Првом свјетском рату, а и у посљедњем отаџбинском рату на овим просторима", додао је Николић.

У оквиру данашњих свечаности одржан је и "Цикоћански вишебој", такмичење у традиционалним сеоским вјештинама, повлачењу конопца и бацању камена с рамена, употпуњени ововременим спортским дисциплинама као што су мали фудбал, скок у вис, скок у даљ, шах и такмичење у шутирању тројки.

У програму такмичења учествовало је више од 100 такмичара из Цикота и сусједних мјесних заједница.

 

Извор: РТРС