Да ли Пребиловци остају без храма ???

Пребиловци

Небрига и равнодушност према страдањима предака и даље су један од саставних елемената наше националне стварности. Ако има мјеста која су исконска парадигма мучеништва, онда то свакако Пребиловци, свакако, јесу. Нажалост, наше жртве не могу на овом светом мјесту ни да добију Спомен храм. 

 

„У марту ове године, послије много труда појединих и уложеног новца, општина Чапљина је издала грађевинску дозволу за обнову оскрнављеног и порушеног храма Пребиловачких других српских мученка у Пребиловцима. Ово је историјски корак с обзиром да је првобитни храм 1991. грађен без грађевинске дозволе. Међутом он нас и много обавезује, јер ће грађевинска дозвола бити одузета и огроман труд и уложени новац пашће у воду, ако радови на обнови не почну у року од годину дана од издавања дозволе, одн. до 26. марта 2013. године!
Да би радови почели, мора да буде благовремено расписан тендер и изабран извођач, а то не може да се уради ако у наредна 4 мјесеца не прикупи 100. 000.- евра, или 20% од предрачунске грађевинске вриједности објекта! Огромна већина потомака Пребиловачких мученика показује потпуну равнодушност када је у питању уплата прилога за обнову храма. Ситуација је таква и све нас обавезује да хитно почнемо са уплатама прилога и спријечимо евентуалну велику штету и срамоту!“ Саопштавају из СНД Пребиловци и са невјерицом се питају „Хоћемо ли да прилозима изградимо Храм и уздигнемо Пребиловце, или да село препустимо перспективи ловишта Ловачког друштва "Галеб" из Чапљине? 

Јесмо ли равнодушни према стиховима хрватског генерала Јанка Бобетка, убице и спалитеља Пребиловаца" Пребиловци село на злу гласу, сад по њему дивље свиње пасу?"

 

Потомке и сроднике жртава, чије хиљаде породице сада бораве широм планете, позивамо да се у мјестима и крајевима боравка организују и повежу са овим Друштвом ради прикупљања прилога за обнову поменуте светиње и једнинственог споменика српског народа, у који ће се положити преостали остаци и прах мученика. Упорно треба да истрајемо у овој акцији све док се храм не доврши.


tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/prebilovci.poruka.jpgОбновом храма извршавамо своју хришћански и сродничку обавезу. Тако ћемо нашем потомству сачувати успомену на наше свете претке и дјецу- мученике, два пута убијане на правди Бога. 

Уплате се могу извршити на следећи начин

Уплата прилога за обнову храма у Пребиловцима ће се вршити на посебне СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЧАПЉИНСКА
Г. ШУШКА ББ,
88300 ЧАПЉИНА, БИХ,
У БиХ, у конвертибилним маркама: бр. 3381102246138904
уз напомену- "за храм у Пребиловцима"

Ван БиХ, девизни рачун
БРОЈ РАЧУНА 20014667101
ВАЛУТА: ЕУР
SWIFT: UNCRBA22
IBAN: BA39 3381 1048 4603 1262 

Динарске уплате у Србији могу се извршити на рачун СНД Пребиловци, Београд, Римска 5/7 бр. рачуна 205-179372-31 Све уплате вршити уз напомену „за храм у Пребиловцима“. Имена свих приложника биће објављена на веб страницама села Пребиловаца, а биће уписана и у посебну књигу СПЦО Чапљина"

 

Повезане вијести: 

Јадовничани и Пребиловчани

04.08.2012. Пребиловци, парастос Пребиловачким новомученицима

ГОДИШЊИЦА СТРАДАЊА СРБА ИЗ ПРЕБИЛОВАЦА

УСПОСТАВИТИ ДОСТОЈАНСТВЕН ОДНОС ПРЕМА ПРЕБИЛОВАЧКИМ ЖРТВАМА

СТРАНИЦА НА НАШЕМ САЈТУ ПОСВЕЋЕНА ПРЕБИЛОВЦИМА

 

 

Извор: ПРЕБИЛОВЦИ