СЛУЖЕН ПАРАСТОС ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА И ЦИВИЛМА

СРНА

ШАМАЦ, 16. ЈУЛА /СРНА/ - У Доњој Црквини код Шамца данас је служен парастос за 16 бораца погинулих у Народноослободилачком рату /НОР/ од 1942. до 1945. године, за 10 погинулих бораца од 1992. до 1995. и за три цивилне жртве.
Парастос је служен у организацији Борачке организације и Мјесне заједнице Доња Црквина, а постављена је и спомен-плоча угледном Србину из овог краја Ристи Јејићу на дому “Марко Душановић“ у Доњој Црквини. 

Парастос је служио свештеник Миодраг Стевановић, након чега су породице погинулих положиле вијенце и цвијеће. 

Спомен-плочу Ристи Јејићу открила су дјеца погинулих бораца из Доње Црквине Перо Вујичић и Бојан Вуковић. 

"Прије осам година у свом програму Борачка организација Доња Црквина планирала је да се на дому `Марко Душановић` постави спомен-плоча погинулим из овог мјеста у НОР-у, погинулим у Отаџбинском рату, као и Ристи Јејићу. Ове године је тај програм реализован уз финансијску подршку општине", рекао је предсједник БО Доња Црквина

 

Татомир Вуковић. 

Он каже да је Ристо Јејић, поријеклом из Црквине, био дипломата, организатор чувене Дољанске буне у Босанској Крајини, Посавске буне под вођством проте Стевана Аврамаовића, а учестовао је на двије скупштине у Обудовцу 1858. године о подизању буне у босанској Посавини. 

"Општина Шамац се труди да на сваки начин помогне породице погинулих бораца школовањем дјеце, стипендирањем, плаћањем превоза, лијечења, стамбеним збрињавањем и рјешавањем њихових елементарних питања", рекао је начелник општинског Одјељења за привреду Милан Симић. 

На свечаности поводом откривања спомен-плоче Ристи Јејићу о његовом лику и дјелу говорили су предсједник КК “Савовање“ Илија Павловић, члан "Савовања" др Станко Пивашевић и други. 

"Драго ми је што је Ристо Јејић поново дошао међу своје Црквинце. Он је човјек који је цијели свој живот посветио борби српског народа", рекао је Павловић.

 

Извор: срна