ПРИ КРАЈУ ИСТРАГА ЗА ЈЕДНОГ ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА ЗЛОЧИНЕ У СИЈЕКОВЦУ

sud

САРАЈЕВО, 23. МАРТА /СРНА/ - Истрага Тужилаштва БиХ је при крају за једно осумњичено лице за ратни злочин над српским цивилима у Сијековцу 26. марта 1992. године, речено је Срни у Тужилаштву БиХ.

"За већи број осталих осумњичених лица истрага су наставља", навели су у Тужилаштву БиХ, не желећи да прецизирају када ће и да ли доћи до подизања оптужнице.

Шведска је крајем октобра 2011. године изручила БиХ Земира Ковачевића, осумњиченог за ратне злочине над српским цивилима у Сијековцу и Босанском Броду 1992. године, од када се налази у притвору Суда БиХ.

Ковачевић се сумњичи се да је као припадник ХВО-а учествовао у убиствима, мучењима, незаконитом затварању, присиљавању на принудни рад и пљачкању имовине цивила српске националности.

Припадници Интервентног вода ХВО-а из Сијековца и Хрватских одбрамбених снага /ХОС/ у Сијековцу су 26. марта убили девет српских цивила, од којих посмртни остаци троје лица још нису пронађени.

Најмлађа жртва имала је 17 година, а најстарија 72 године. Током 1992. године у Сијековцу је убијено 46 српских цивила.

Породице српских жртава из Републике Српске очекују од Тужилаштва БиХ и Хрватске да процесуирају наредбодавце и извршиоце злочина почињеног над Србима у Сијековцу 1992. године, закључено је на округлом столу који је данас одржан у Бањалуци о теми "Први ратни злочин у БиХ 1992. године - злочин у Сијековцу".

Одржавањем округлог стола почело је обиљежавање 20 година од страдања Срба у Сијековцу 1992. године, у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Програм обиљежавања страдања Срба у Сијековцу биће настављен у понедјељак, 26. марта, на годишњицу почињеног злочина, служењем Свете архијерејске литургије у цркви Свете великомученице Огњене Марије у Сијековцу, служењем парастоса, полагањем цвијећа, те обраћањем званичника Републике Српске и културним програмом.

 

Извор: срна