Масакр у селу Сијековцу

Сијековац

НАЈСУРОВИЈИ злочин на простору бивше СФРЈ догодио се у селу Сијековац, код Босанског Брода, 26. марта 1992. године. Хрватска војска масакрирала је 250 Рома, од којих 116 малишана. Најмлађем су биле две, најстаријем 15 година. Они су у конвоју од четири аутобуса покушали да оду у Италију и постоје докази да су пропуштени кроз српске линије. Нико није знао шта се с путницима десило све до 2004. када су ексхумирана 23 дечја тела у Сијековцу. Свим жртвама били су извађени органи, а већина је била обезглављена!

- По монструозности ово је најстрашнији злочин који баца сенку на грађански рат и догађаје у БиХ. Када би се он истражио и уперио прст у кривце, нико више не би причао о Сребреници. Зато се све заташкавало - каже за "Новости" Дарко Трифуновић, професор Факултета безбедности у Београду.

Да је Сијековац злочин који је до данас остао без казне тврди и Горан Крчмар, руководилац Оперативног тима за тражење несталих лица РС. Он истиче да је од краја рата у БиХ учествовао у ископавању 3.500 лешева, али никад није видео ништа монструозније од онога што је пронађено у Сијековцу.

- Сва тела била су скелетизована, без одеће и некомплетна - каже Крчмар. - Нигде није било ни најмањих остатака органа, а горњи и доњи екстремитети били су раздвојени од трупа. Први пут смо видели растављено дете од 12 година.

Извештај о овом злочину (који је доступан "Новостима"), а потписује га тужилац Кантоналног тужилаштва Зенице Ениса Адовић, потврђује сву монструозност страдања недужних жртава. У опширној судско-медицинској експертизи на основу судског вештачења др Сабихе Силајџић Бркић пише да су већини жртава извађени сви витални органи.

Истрага о Сијековцу од почетка је била под велом тајне. Док су на другим "откопавањима истине" присуствовали бројни новинари, високи представници Федерације и амбасадори, ово је једина ексхумацији у БиХ на којој је било забрањено присуство медија. Иако је ексхумација обављена у РС, њом су руководили Федерална комисија за нестале из Сарајева и тужилац из Зенице, који су првобитно тврдили да је реч о жртвама из Другог светског рата. Међутим, резултати британске ДНК лабораторије потврдили су да је реч о жртвама рата с почетка деведесетих.

НАРЕДБА АНТЕ ПРКАЧИНА: СВЕДОК злочина у Сијековцу Сакиб Балић, који је ухапшен у САД, открио је да је бивши посланик Хрватске странке права у хрватском Сабору Анте Пркачин, главни организатор ликвидације цивила. 
- Ту су још биле јединице ХОС-а из Љубушког, Коњица, "Ханџар дивизије" с муслиманским добровољцима - рекао је Балић.
- "Хосовци" су пресрели и ликвидирали Роме који су на почетку рата бежали с подручја Сребренице, а Пркачин је наредио да аутобуси, којима су били превожени Роми из Сребренице и Скелана, не смеју прећи на територију Хрватске. Људи из четири аутобуса, међу којима је било највише деце и жена, ликвидирани су и закопани у масовне гробнице. Најсуровији су били борци "Ханџар дивизије".

 

Потрага за несталим Ромима траје још од 1993. године. Претпоставља се да су убијени из остала три аутобуса закопани у неку од масовних гробница.

- За осталима још трагамо, али се истрага на све начине омета, не само из Федерације БиХ већ и из иностранства - каже Крчмар.

Удружења за тражење заробљених бораца и несталих цивила из Брода дошло је до сведока злочина, међу којима су и бивши хрватски и муслимански војници, који су признали да су жртве у Сијековцу масакриране због трговине органима.

- Сумња се да се иза овог злочина крије иста екипа која је вадила органе и косовским Србима у "жутој кући" у Албанији - тврди Марко Грабовац, председник овог Удружења. - Органи су транспортовани белим хеликоптерима какве су имале само међународне посматрачке екипе у Хрватској.

Професор Дарко Трифуновић апеловао је на посланика БиХ у Савету Европе да се "случај Сијековац" нађе пред специјалним известиоцем Савета Европе Диком Мартијем.

Спона између злочина на Косову и у РС је злогласна јединица "Ханџар дивизија" у којој су махом били косовски Албанци.

- У оквиру хрватске војске постојала је јединица "Ханџар дивизија", специјални одред МУП Хрватске. У тој јединици редом су били Албанци - каже Трифуновић.

Српски истражитељи из Брода годинама покушавају да укажу на умешаност страних екипа у трговину људским органима. Према изјавама сведока овај злочин није могао да се обави без знања Сфора. Постоје и чврсти докази да су припадници Сфора насули и заравнали терен за саобраћајницу баш преко масовне гробнице.

- Раскомадане лешеве нисмо укопавали у земљу, већ смо их само затрпали шљаком - рекао је један сведок.

Масакр у Сијековцу није једини у овом посавском селу на граници с Хрватском.

- Тим РС поседује обимна документа који јасно указују да су и српској деци пре ликвидације вађени органи - каже проф. Трифуновић.

- Разумљив је страх сведока, јер ни против једног злочинца није покренута истрага. Они и даље мирно живе с друге стране Саве. 

 

Извор: Вечерње Новости

 

Везане вијести: 

ПОДИЋИ ОПТУЖНИЦУ ЗА СИЈЕКОВАЦ

ПОЧЕЛО ОБИЉЕЖАВАЊЕ СТРАДАЊА СРБА У СИЈЕКОВЦУ 

ПОЧЕТАК ПРОЦЕСА ОПТУЖЕНОМ ЗА ЗЛОЧИН У СИЈЕКОВЦУ