Дервента: Логораши чекају изручење „крвника“

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/sudbih.jpgЛогораши апелују на што брже депортовање Дамира Липовца, ухапшеног у Холандији

ДЕРВЕНТА - Удружење ратних заробљеника из Дервенте задовољно је због недавног хапшење Дамира Липовца (44) у Холандији, некадашњег злогласног команданта логора „Пољари“, због ратних злочина над српским цивилима у Посавини 1992. Али, преживели сведоци његових бруталности упозоравају да његовим пуким хапшењем правда ни изблиза није задовољена.

Наводе најсвежији пример класичне неправде у случају недавно преминулог логораша Милета Кузмановића (55) и његовог тамничара и мучитеља Азре Башић (55). Реч је, како је наш лист писао, о једном од кључних сведока који, нажалост, није дочекао суочавање и депортацију „крваве Азре“ из САД.

Новости“ откривају детаље злодела некадашњег заповедника логора у Пољарима. Наш лист је, наиме, имао увид у досије Дамира Липовца, на основу којег су му након вишегодишњег скривања у Холандији на крваве руке напокон стављене лисице. У тим папирима стоји да је он на крајње окрутан начин лично убио два српска цивила.

- Реч је о злочинима од 8. до 13. јуна 1992. у логору „Пољари“, где је Липовац, као командант тог логора и припадник војне полиције Хрватске војске, лично убио Бориса Стјепановића и Бору Марковића - прецизира за наш лист Драго Кнежевић, председник Удружења ратних заробљеника Дервента.

Према исказима више сведока-логораша, Липовац је у вечерњим часовима на круг логора извео Бориса Стјепановића и прекратио му живот испаливши у њега више рафалних хитаца из аутоматске пушке.

- Липовац је потом и остале заробљене српске цивиле истерао на круг логора, међу којима и Бору Марковића. Уз псовање четничке мајке, није се задовољио „само“ његовим премлаћивањем. Наредио је Бори да зине и, гурнувши му пушчану цев у уста, усмртио га са више хитаца - део је шокантног сведочења преживелих дервентских логораша.

Осим ових, они „крвника из Пољара“ конкретно терете и за многобројна друга злодела, међу којима и ломљење костију, чупање зуба, наношење опекотина, пљачку српских цивила логораша...

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/derventa-krvnik.jpgДервентски логораши, међутим, захтевају да се правосуђе БиХ хитно додатно ангажује на депортацијама џелата и упозоравају да је све мање живих сведока њихових злодела.

- Уз Азрина зверска мучења, Милета Кузмановића докрајчило је и вишегодишње ишчекивање њене депортације из САД - преноси Драго Кнежевић огорчење и ставове преживелих логораша.н Н. ЂУРИЋ

 

ОСУМЊИЧЕНИ У ИНОСТРАНСТВУ

ЗЛОГЛАСНИ заповедник из логора „Пољари“, Дамир Липовац, трећа је особа „на чекању“ у иностранству, осумњичена за ратне злочине над више од 500 дервентских Срба. Реч је, углавном, о цивилима из Чардака и других овдашњих насеља, ухапшених на Васкрс 1992. у окупацији регуларне хрватске војске и домаћих хрватско-муслиманских параформација.

- Осим сада Липовца, годинама из САД чекамо изручење и злогласних чувара Азре Башић и Алмаза Незировића. Многи умиру, али има још доста нас логораша спремних да посведоче о њиховим зверским злочинима - истиче Драго Кнежевић.

 

Извор: Вечерње Новости