ВОЗУЋА: ЈЕДНО ОД НАЈВЕЋИХ СРПСКИХ СТРАТИШТА НА ОЗРЕНУ

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/vozuca2013.jpgВОЗУЋА, 10. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас да је Возућа једно од највећих српских стратишта на Озрену током посљедњег рата у БиХ. Ђокић је истакао да му је част да присуствује обиљежавању 18 година од страдања Срба из Возуће, српских насеља долином ријеке Криваје и јужног дијела Озрена, нагласивши да овакви скупови доприносе да жртве не буду заборављене, а починиоци злочина позову на одговорност. 

"Возућа је једно од највећих српских стратишта на Озрену, гдје је расељно 1.920 породица, 7.860 становника. Страдалао је 700 војника, 300 са Озрена и 400 из других крајева, а 400 се води као нестало", прецизирао је Ђокић. 

Предсједник Борачке организације Републике Српске Пантелија Ћургуз изјавио је да је покренута иницијатива да се 10. септембар, као датум старадња српског становништва овог подручја уврсти у значајне датуме за историју Српске. 

Организатор манифестације Зоран Благојевић, који наступа испред Завичајног удружења Завидовићана, нагласио је да, осим обиљежавања протјеривања Срба и тражења несталих, овај скуп има намјеру и да буде подсјетник младим нараштајима са овог подручја на њихове коријене. 

Некадашњи мјештанин Возуће Рајко Тодић, који сада живи у Которском код Добоја, рекао је да велики број становништва и даље живи ван ових подручја, пошто им је имовина девастирана, а изостаје новчана помоћ за њено опремање. 

Повратик Слободон Благојевић изјавио је да међунационалних сукоба нема, али да је видан проблем заштите српске имовине, првенствено шуме. 

Марш стазама егзодуса "Возућа 2013", дуг 22 километра, од села Тумаре до Стога код Возуће у општини Завидовићи, у којем је учествовало више од 500 људи, завршен је испред цркве Светог Ђорђа у Стогу, гдје је служен парастос за страдале у протеклом рату. 

Данашњем обиљежавању 18 година страдања Срба присуствовали су и представници Републичке организације породица погинулих, несталих и заробљених цивила, делегације некадашње 4. Озренске лаке пјешадијске бригаде, општине Србац, Организације породица погинулих општине Србац, Општинске борачке организације Дервента, Градског одбора СП-а Добој и Завичајног удружења Завидовићана. 

Масовно страдање Возућана током протеклог рата догодило се између 10. и 24. септембра 1995. године усљед офанзиве Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ, НАТО снага за брзе интервенције и одреда "Ел муџахид".

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Везане вијести: 

ОЗРЕН-ВОЗУЋА