У ДЕЦЕМБРУ ЕКСХУМАЦИЈЕ НА ОЗРЕНУ

Eshumacija-vr.jpg

САРАЈЕВО, 23. НОВЕМБРА /СРНА/ - Тужилаштво БиХ упутило је Суду БиХ захтјев за издавање наредбе за ексхумације посмртних остатака Срба на три локације на планини Озрен које би биле обављене у току децембра, потврђено је Срни из ове институције.
"Током ове године, од Оперативног тима за тражење несталих Републике Српске /РС/ добили смо захтјев за асанацију на три различите локације на планини Озрен и то за село Хрге једно лице, кота Паљеник два НН лица и село Оштрић једно лице", рекао је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.
Добијене захтјеве за асанацију од оперативног тима, Тужилаштво је прослиједило Институту за нестала лица БиХ који им је 27. октобра доставио захтјев за издавање наредбе за асанацију и ексхумацију наведених локација.
"Након што смо запримили захтјев Института за нестала лица БиХ, Суду БиХ смо упутили захтјев за издавање наредбе за ексхумацију на овим локацијама у којем смо предложили да се оне ураде током децембра", навео је Грубешић.
Шеф Оперативног тима за тражење несталих РС Горан Крчмар недавно је изразио незадовољство јер из Тужилаштва БиХ још нема наредбе о ексхумацији масовне гробнице Срба који су 1995. године нестали на озренској коти Паљеник, коју је Тим пронашао прије више од мјесец дана.
Крчмар је рекао да је Суд БиХ све вријеме знао за ову локацију и да никада није тражио од Тужилаштва БиХ да се изврши ексхумација ових тијела, оцијенивши да је поново на дјелу прикривање злочина почињених над српским становништвом.
Демограф Стево Пашалић изјавио је раније Срни да је Озрен, као један од најчистијих етничких простора са аутентичним српским обичајима, опустошио у септембру 1995. године у муслиманској офанзиви, потпомогнутој припадницима одреда " Ел муџахид" и авијацијом НАТО-а.
Он је рекао да су озренска села сада демографски празна, те да су повратници веома ријетки. Становништво Озрена данас је расељено у око 90 земаља.

 

Извор: срна