ТУЖИЛАШТВО БиХ КОЧИ ТРАЖЕЊЕ СРБА

Srna

БАЊАЛУКА, 16. НОВЕМБРА (СРНА) - Шеф Оперативног тима за тражење несталих Републике Српске (РС) Горан Крчмар рекао је да од Тужилаштва БиХ још нема наредбе о ексхумацији масовне гробнице Срба који су на планини Озрен нестали 1995. године, што поново говори да је процес тражења заустављен на нивоу овог тужилаштва.
"Ријеч је о масовној гробници Срба који су 1995. године нестали на озренској коти Паљеник, коју је пронашао Оперативни тим за тражење несталих РС још прије мјесец дана и информацију благовремено послао Тужилаштву БиХ", рекао је Крчмар у изјави Срни.
Крчмар је рекао да је Суд БиХ све вријеме знао за ову локацију и да никада није тражио од Тужилаштва БиХ да се изврши ексхумација ових тијела, те оцијенио да је на дјелу поново прикривање злочина почињених над српским становништвом.
"Поставља се питање чему онда служи Суд БиХ?", каже Крчмар.
Демограф Стево Пашалић изјавио је раније Срни да је Озрен, као један од најчистијих етничких простора са аутентичним српским обичајима, опустио у септембру 1995. године у муслиманској офанзиви, потпомогнутој припадницима одреда "Ел муџахид" и авијацијом НАТО-а.
"Ријеч је великом броју насеља која су избрисана са географске карте. Та села су сада демографски празна, а повратници су веома ријетки. Становништво Озрена данас је расељно у око 90 земаља свијета", рекао је Пашалић.

 

Извор: срна