ПРИЈЕ 19 ГОДИНА ПОГИНУЛО 14, А НЕСТАЛО 11 БОРАЦА

СРБАЦ, 10. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Борачка организација општине Србац јутрос је, поводом 19 година од погибије 14 бораца Србачке лаке бригаде на Возући и нестанка њих 11, организовала посјету Спомен-костурници у Градском гробљу, а потом је испред Централног-споменика у Српцу организовано окупљање сабораца и чланова породица погинулих, који су аутобусима кренули на мјесто страдања.


У Спомен-костурници се налазе посмртни остаци осам погинулих бораца на Возући, чија су тијела потом измасакрирана и спаљена.

На локалитет Стог у општини Завидовићи аутобусима је отпутовала већа група бивших сабораца и родбине погинулих бораца како би присуствовали парастосу који ће бити организован у помен страдалих.

Једна група Српчана кренула је пјешке стазом егзодуса на возућко-озренском ратишту од мјеста Тумаре до Стога.

Окупљеним саборцима обратио се предсједник Скупштине Општинске борачке организације Душко Митрић, који је рекао да су србачки борци 16 мјесеци бранили народ Возуће и да је ово мјесто понос србачке бригаде али, нажалост, и велика туга коју ће у себи носити преживјели борци и народ србачке општине због погибије великог броја бораца.

"Прије колективог страдања у једном дану, на Возући је прије тога у неколико појединачних акција погинуло још 19 бораца. Још трагамо за девет несталих у овој ратној зони, а нећемо одустати док се не изврши идентификација посмртних остатака у Спомен-костурници, што иде тешко јер су тијела спаљена па је у два наврата безуспјешно рађена ДНК-а анализа костију", рекао је Митрић Срни.

Он је навео да је само у Србачкој лакој бригади током одбрамбено-отаџбинског рата погинуло 66, а у осталим ратним јединицама Војске Републике Српске још 70 бораца.

На данашњи дан 1995. године у офанзиви муџахедина, који су били у саставу такозване Армије БиХ, на возућком ратишту погинуло је 14 бораца Србачке лаке бригаде, а њих 11 нестало.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Озрен - Возућа

МАРШ "СТАЗАМА ЕГЗОДУСА 2014" 10. СЕПТЕМБРА

Календар геноцида: 10. септембар 1995. Годишњица страдања Срба на Озрену и Возући

ИНСТИТУЦИЈЕ БиХ ОПСТРУИШУ ИДЕНТИФИКАЦИЈУ УБИЈЕНИХ СРБА

МИТРОВИЋ : НА ОЗРЕНУ ПРОНАЂЕНИ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ СРБА