ОСВЕШТАНА СПОМЕН-СОБА У ДОМУ ВОЈСКЕ

Освећење спомен собе погинулим припадницима ВРС у Добоју

Освећење спомен собе погинулим припадницима ВРС у Добоју

У објекту Дома војске у Добоју данас је отворена и освештана обновљена спомен-соба за око 1.800 бораца Војске Републике Српске погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату на подручју Добоја.

Предсједник Скупштине Борачке организације града Добоја Миладинко Ковачевић рекао је новинарима да представници градске управе нису присуствовали отварању, те да су своје одсуство образложили писаним путем, уз образложење да је ријеч о "нелегалном чину". 

Ковачевић је поручио да је враћање спомен-собе у Дом војске први корак ове организације у остваривању њихових захтјева након чега слиједи и изградња споменика у Градском парку. 

"То је стварно тежак пут, јер локална управа не жели ни на који начин да сарађује с нама да бисмо остварили заједничке циљеве", рекао је Ковачевић. 

Он је навео да је санација спомен-собе, која је коштала око 6.000 КМ, финансирана донаторским средствима и средствима Борачке организације Добоја. 

Према његовим ријечима, у спомен-соби изложени су до сада прикупљена архива и експонати који су непотпуни, а обавеза Борачке организације је да се она у наредном периоду комплетира по регијама и мјесним одборима. 

Јасенка Живковић, која је у рату изгубила сина, поручила је представницима локалне управе да не дозволе да буду заборављени најбољи синови Републике Српске, јер без њих не би било "ни њихових фотеља". 

Предсједник Предсједништва добојске Борачке организације Зоран Бијелић каже да се приводи крају идејни пројекат за изградњу споменика у Градском парку, те да се чека сједница Скупштине града на којој би требало да буде разматрана одлука о измјени регулационог плана. 

Бијелић је навео да градоначелник Добоја Обрен Петровић није одржао обећање да ће са Борачком организацијом разговарати о актуелним проблемима. 

Представници Борачке организације затражили су прошлог мјесеца да спомен-соба, која је била смјештена у један контејнер у порти цркве Рођења Пресвете Богородице, буде враћена у објекат Дома војске, да се покрене изградња спомен-обиљежја погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата на локацији централног Градског парка, да се градској Борачкој организацији додијели просторија у Дому војске и да се из објекта измјести организација "Мерхамет". 

Представници Борачке организације положили су 9. априла камен-темељац за изградњу спомен-обиљежја погинулим борцима у Парку народних хероја у Добоју без сагласности градске управе.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

градска управа није надлежна за архивску грађу из спомен-собе

ПОЛОЖЕН ВИЈЕНАЦ ЗА СРПСКЕ БРАНИОЦЕ ГРАДА - Jadovno ...

Озрен - Возућа - Jadovno 1941.