ОБИЉЕЖАВАЊЕ 20 ГОДИНА ОД ЕГЗОДУСА СРБА ИЗ ВОЗУЋЕ

Марш Стазом егзодуса
Марш Стазом егзодуса

Маршом "Стазом егзодуса" и свечаном академијом биће обиљежено 20 година од егзодуса комплетног српског становништва из Возуће и долине ријеке Криваје у ФБиХ одакле је у септембру 1995. године протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, а за 130 се још трага, наводе из Завичајног удружења Завидовићана, са сједиштем у Добоју.

 

Осми по реду Марш "Стазом егзодуса", од Тумара у општини Лукавац до мјеста Стог у општини Завидовићи, биће одржан 10. септембра, а дан раније у Добоју биће организована свечана академија. 

 

Предсједник Удружења Зоран Благојевић рекао је да је 10. септембра 1995. године у акцији под тајним називом "Ураган", коју је потписао командант такозване Армије БиХ Расим Делић, уз стравичне злочине извршен прогон комплетног српског становништва у општинама Бановићи и Завидовићи. 

 

"Српске жртве у акцији `Ураган` имају право на смирај", рекао је Благојевић на конференцији за новинаре. 

 

Он је најавио да се обиљежавање 20 година од овог злочина одржава у мјесту Стог у Федерацији БиХ. 

 

Благојевић је рекао да ће 9. септембра у Добоју бити организована свечана академија на коју су позвани предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, члан Предсједништва БиХ Младен Иванић и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић. 

 

Масовно страдање Возућана током протеклог рата догодило се између 10. и 24. септембра 1995. године, усљед офанзиве Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ, НАТО снага за брзе интервенције и одреда "Ел муџахид".

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

МАРШ "СТАЗАМА ЕГЗОДУСА 2014" 10. СЕПТЕМБРА - Jadovno ...

возућа: једно од највећих српских стратишта на озрену

Кренуо марш “Стазама егзодуса” - Jadovno 1941.

Озрен - Возућа - Jadovno 1941.