МИТРОВИЋ: ЗЛОЧИН НА ОЗРЕНУ ИМА СВЕ ЕЛЕМЕНТЕ ГЕНОЦИДА

English

Зоран Благојевић, Недељко Митровић и Здравко Јоргић на коференцији за новинаре

Зоран Благојевић, Недељко Митровић и Здравко Јоргић на коференцији за новинаре

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић изјавио је да је на Озрену почињен стравичан злочин над српским народом који има све елементе геноцида, али да, нажалост, у БиХ још нико није одговарао за тај злочин.

 

"За овај злочин још нико у БиХ није одговарао, изузев преминулог команданта такозване Армије БиХ Расима Делића, који је пред Хашким трибуналом осуђен на три и по године затвора", саопштио је Митровић на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци поводом обиљежавања 30. августа – Међународног дана несталих. 

 

Митровић је рекао да за овај злочин није одговарао командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин, те Шефик Џаферовић и многи други, који се данас чак баве политиком. 

 

Он је рекао да су породице погинулих из Републике Српске незадовољне радом Института за нестала лица БиХ и Међународне комисије за нестала лица (ИЦМП) у процесу тражења несталих Срба, као и радом Суда и Тужилаштва БиХ на процесуирању ратних злочина почињених над Србима, због чега подржавају најављено одржавање референдума у Републици Српској о Суду и Тужилаштву БиХ. 

 

Митровић је подсјетио да је након рата између двије бивше ентитетске комисије за тражење несталих лица и међународних фактора у начелу договорена размјена информација о страдалим, заробљеним и несталим у Сребреници и на Озрену. 

 

"Република Српска је дала све податке о страдалим Бошњацима у Сребреници, али заузврат од Федерације БиХ (ФБиХ) до сада нема информација о страдалим Србима на Озрену", истакао је Митровић. 

 

Он је рекао да је на Озрену измјештено 11 масовних српских гробница са око 140 тијела, од чега је најкарактеристичнији случај из Гостовића гдје су 53 српска борца измасакрирали муџахедини од чега је 12 тијела пронађено и идентификовано. 

 

Митровић је рекао да је на Озрену заробљено 459 српских војника, од чега их је 49 размијењено, 271 идентификовано, а 131 се води као нестао. 

 

Он је навео да Република Српска још увијек потражује 1.676 бораца и цивила, док се у три спомен-костурнице у Српској налази 657 ексхумираних неидентификованих посмртних остатака. 

 

Митровић је најавио да ће 30. августа на Озрену код Манастира Светог Николе бити обиљежен Међународни дан несталих. 

 

Он је рекао да ће у 11.00 часова бити служен парастос за погинуле српске борце и цивиле код Спомен-крста на Озрену, након чега је предвиђено полагање вијенаца, обраћање званичника и обилазак манастира. 

 

Предсједник Завичајног удружења Завидовићана са сједиштем у Добоју Зоран Благојевић подсјетио је да је 10. септембра 1995. године такозвана Армија БиХ, потпомогнута злогласним одредом "Ел муџахид" извела акцију "Ураган" на Возућу у којој је учествовало 23.000 муслиманских војника. 

 

Он је рекао да је резултат ове акције био 415 погинулих српских војника, док их се 137 још води као нестало, а 7.500 Срба је протјерано и 30 села спаљено. 

 

"Прије 20 година почињен је стравичан злочин у Возући, који људски ум не може да замисли - ритуална убиства одсијецањем људских глава које су чинили муџахедини", истакао је Благојевић. 

 

Он је рекао да је несхватљиво да командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин и њему потчињени нису одговарали за овај злочин, као ни Шефик Џаферовић. 

 

"Нећемо стати све док не пронађемо 137 тијела несталих Срба и док се правди не приведу сви они који су учествовали и нијемо посматрали злочине почињене над српским војницима и цивилима на Возући", истакао је Благојевић. 

 

Он је рекао да ће Удружење Возућана 10. септембра организовати "Марш стазама егзодуса" и одлазак у Стог гдје ће бити служен парастос за погинуле и нестале српске борце и цивиле. 

 

Здравко Јоргић, отац погинулог студента, борца Војске Републике Српске на Озрену, рекао је новинарима да је 20 година након нестанка његовог сина јединца за њега сваки дан све тежи, јер протиче у нади да ће се његов син однекуд појавити. 

 

"Не може се заборавити оно што се очекује, дај Боже да ми је пронаћи бар једну синову кост да га могу сахраниути и отићи му на гроб и прислужити свијећу", закључио је Јоргић.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ПОЗИВ НИКОЛИЋУ И ВУЧИЋУ ДА ПРИСУСТВУЈУ МАРШУ "СТАЗАМА ЕГЗОДУСА

У НАРЕДНИХ МЈЕСЕЦ ДАНА ПРВИ РЕЗУЛТАТИ ИДЕНТИФИКАЦИЈЕ

КЕБО: ВИСОКИ ЗВАНИЧНИЦИ ПРЕЋУТАЛИ ОДРУБЉИВАЊЕ ГЛАВЕ СРБИНУ

ТУЖИЛАШТВО БиХ НАГРАДИЛО МУСЛИМАНСКЕ ЕКСТРЕМИСТЕ

Озрен - Возућа - Јадовно 1941.