Здравка убијали и после злочина, синови постали католици да би преживели

Откривено тело Србина из Новог Травника и утврђен начин његове егзекуције. Синови морали да пређу у католичку веру да би преживели

Здравко Ковач убијен је метком у потиљак, док је био у чучећем положају, а уз његове посмтне остатке пронађена је и жица која је коришћена за тешко мучење, рекао је, за "Новости", адвокат Душко Томић, који са Здравковом сестром Споменком, пет година трага за посмртним остацима тог Србина из Новог Травника, који је одведен из свог стана 28. маја 1992. године и никад се више није вратио.

Здравка је на идентификацији препознала сестра Споменка и он ће бити сахрањен на бањалучком гробљу 8. априла, уз мајку Видосаву, која је 1994. године умрла од туге за сином, и оца Рајка, чувеног новотравничког пројектанта и градитеља, чији стручни и мајсторски белег носи Нови Травник.

- Били смо упорни и успели смо, не само да пронађемо земне остатке Здравкове, већ да спојимо породицу, пошто су његови синови, Горан и Зоран, морали да пређу у катлочанство, како би, и сами, без обзира на то што им је мајка Хрватица, избегли најгоре у ратном лудилу - прича Томић. - Установили смо да су Здравка, само зато што је био Србин и православац, из стана одвели Марко Кришто, садашњи управник затвора у Бусовачи, Јосип Дражић, Стипе Марјановић и Горан Борјак, иначе, рођени брат његове супруге Данице. Обојица синова ће на сахрану доћи из иностранства, а Горан је завршио католичке школе и постао католички свештеник.

Томић истиче да ће сви доћи на сахрану посмртних остатака несрећног Здравка Ковача. Уз сестру, пуномоћје да трага за остацима њиховог оца дала су оба сина.

- Биће то, после много година, први сустет Здравкове деце и бивше супруге са његовим најмилијима, и то на гробљу у Бањалуци - истиче Томић. - Очекујемо да овај ратни злочин буде процесуиран у најскорије време.

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Логор Рибарска колиба

Заборавили тортуру у "Лори"

"Лора" је многима гробница