ЗАПРИМЉЕН ЗАХТЈЕВ СРПСКИХ ПОРОДИЦА

Eshumacija

САРАЈЕВО, 20. МАРТА /СРНА/ - Тужилаштво БиХ је запримило захтјев породица да идентификација и обдукција посмртних остатака десет Срба ексхумираних прије годину и по дана на подручју села Залазје код Сребренице буде обављена у Републици Српској.

Из Тужилаштва је речено Срни да ће бити размотрен овај захтјев, који је поднијело свих десет породица настрадалих Срба, али да законска процедура обавезује ову институцију да поступи само према захтјевима Института за нестала лица БиХ.

"То значи да се чланови породица могу обратити Институту за нестала лица БиХ са оваквим захтјевом", речено је у Тужилаштву.

Слађана Глигић, чији је отац један од страдалих на Петровдан 1992. године, рекла је Срни да су породице упутиле захтјев Тужилаштву БиХ 10. марта. Исти захтјев прослијеђен је и тужиоцу Кантоналног тужилаштва у Тузли Алми Џаферовић, те на знање члану Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутину Мишићу.

"С истим захтјевом обратили смо се и Институту и Тужилаштву БиХ још у јануару прошле године. Они само бацају лопту једни другима у руке. За ово што ми тражимо знају сви који то требају знати и не могу нас више шетати како хоће. Нама је свега доста", рекла је Глигићева.

Она је нагласила да породице још нису добиле било какав одговор и да због тога не виде излаз из ове ситуације.

Породице несталих сребреничких Срба поновиле су захтјев да обдукција и идентификација посмртних остатака десет Срба, који су ексхумирани прије годину и по дана у селу Залазје, буде обављена у Републици Српској како би био утврђен узрок смрти.

Породице су одбиле да идентификацију посмртних остатака, који су 7. марта пренесени из Тузле у Спомен- костурницу у Источном Сарајеву, обаве тужилац Тузланског кантона Алма Џаферовић, доктор Рифат Кешетовић и представници "Подрињепројекта".

Оне су одлучне да тек након извршене обдукције и идентификације у Републици Српској преузму тијела која су похрањена у Спомен-костурници у Источном Сарајеву.

 

 

Извор: срна