ЗАКОНОМ РИЈЕШИТИ ПОЛОЖАЈ ЖЕНА ЖРТАВА РАТА

Божица Живковић Рајилић
Божица Живковић Рајилић

Удружење жена жртава рата Републике Српске упутило је у Народну скупштину Српске иницијативу за доношење закона о положају жена које су преживјеле разне облике тротуре и силовања у затворима, логорима, сабирним центрима у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

"Република Српска за 20 година мира није никад донијела конкретне правне акте по којима би ова популација, ова потпуно маргинализована група мученица, могла да оствари своја права", изјавила је Срни предсједник овог удружења Божица Живковић-Рајилић. 

Она је напоменула да је мали број чланова Удружења био у некој могућности да оствари бар дјелимично признање од Републике Српске док је функционисао Закон о цивилним жртвама рата, али је и та могућност укинута 31. децембра 2007. године. 

"Према том бившем закону постављени су немогући услови за доказивање преживјелих мука. Тражена је медицинска документација непосредно послије рата или из доба рата. Већина ових жена послије размјене није знала куда иде и коме. Највећи број жена није имао ни најминималнија средства да се обрати љекару, а она која је и отишла чиме је могла доказати да је силована, премлаћивана, психички исцрпљивана", истакла је Рајилићева. 

Према њеним ријечима, у свим земљама региона, укључујући и Федерацију БиХ, ријешен је проблем жена жртава рата, изузев у Републици Српској. 

Рајилићева је изразила наду да ће парламент Републике Српске прихватити ову иницијативу, те да ће одређени број чланова овог удружења, у сарадњи са надлежним министарствима, учествовати у изради приједлога закона. 

Удружење жена жртава рата Републике Српске окупља више од 250 жена које су у вријеме протеклог одбрамбено-отаџбинског рата преживјеле силовања, физичка и психичка злостављања у затворима и логорима које су контролисале снаге такозване Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

кебини документи доказ да српске жртве говоре ... - Jadovno 1941.

ДАН КАДА ЈЕ ПОЧЕО НАПАД НА СРБЕ - Jadovno 1941.

КОЈИЋ: НАРЕДБА ХВО-а О СЕКСУАЛНОМ ЗЛОСТАВЉАЊУ ...

ЦИЉ - СТАТУС УДРУЖЕЊА ОД РЕПУБЛИЧКОГ ... - Jadovno 1941.