ЗАБРАНИТИ УКЛАЊАЊЕ МИНИРАНИХ РУШЕВИНА СРПСКИХ КУЋА У ЗАДРУ

БЕОГРАД, 10. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта затражио је од Владе Хрватске да забрани најављено уклањање рушевина минираних српских кућа и привредних објеката у Задру без сагласности њихових власника, док не буду прикупљени докази и утврђено ко је починио терористичке акције рушења.


Поводом одлука града Задра да започне уклањање рушевина минираних српских кућа, Линта у отвореном писму хрватском премијеру Зорану Милановићу тражи да Влада Хрватске јавно осуди терористичке акције према Србима у Задру и другим хрватским градовима ван подручја ратних дјеловања и да се заложи за кажњавање криваца.

"Тражим од Вас да Влада Хрватске обезбиједи законске могућности да власници минираних српских кућа и привредних објеката ван подручја ратних дјеловања у судском поступку остваре право на накнаду штете", навео је Линта у отвореном писму Милановићу.

Линта подсјећа на "задарску кристалну ноћ" када је 2. маја 1991. године руља цивила са палицама и чарапама преко главе опљачкала и уништила на стотине српских кућа и привредних објеката, као и на минирања српске имовине у љето и јесен 1991. године, за шта нико никада није одговарао, као ни за малтретирања Срба.

Он напомиње да је, према евиденцији задарског суда, у ужем дијелу града порушено 470 кућа у власништву Срба, а мишљења стручњака су да је толики број срушених кућа могао једино бити резултат осмишљене државне политике, а не дјеловања појединаца и група.

Линта сматра да главни мотив недавне одлуке града Задра да уклони рушевине минираних српских кућа није брига за јавно здравље грађана, како су образложили, него покушај да се избјегне одговорност за терористичке акције и пошаље порука Србима да је најбоље да се не враћају у завичај.

Он је истакао да прије најављеног уклањања рушевина минираних српских кућа и привредних објеката у Задру треба утврдити ко су били налогодавци и починиоци терористичких акција у том граду, али и у низу других хрватских градова.

"Један од предуслова истражних радњи јесте да се трагови терористичких акција не смију уклањати. Процесуирањем одговорних за терористичке акције оштећени власници би стекли далеко веће шансе да добију накнаду штете", навео је Линта.

Линта подсјећа да се обратио Милановићу још у јулу ове године поводом одлуке градоначелника Задра Божидара Калмете да се уклоне остаци минираних српских кућа и привредних објеката без сагласности њихових власника са захтјевом да се прекину те активности.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

ХРВАТСКА ДА ОСНУЈЕ ФОНД ЗА ОБЕШТЕЋЕЊЕ ЖРТАВА

Хрватска власт изједначава жртве и злочинце

Писмо Милановићу о проблемима прогнаних Срба

НЕТАЧНА ТВРДЊА ДА ХРВАТСКА РАДИ НА ВРАЋАЊУ СРПСКЕ ИМОВИНЕ