ЗА МУП СРПСКЕ ГАНИЋ И ОСТАЛИ ОСТАЈУ И ДАЉЕ ОСУМЊИЧЕНИ!

mup_rs_logo.jpg

БАЊАЛУКА, 20. ЈАНУАРА /СРНА/ - Министарство унутрашњих послова Републике Српске предузеће све мјере да се настави истрага у предмету "Добровољачка", јер Ејуп Ганић и остали чланови војног и политичког муслиманског врха за МУП Српске и даље остају осумњичени, изјавио је координатор Тима МУП-а Републике Српске за истраживање и документовање кривичних дјела ратног злочина Симо Тушевљак.

Тушевљак је најавио да ће МУП тражити од Тужилаштва БиХ све преводе доказног материјала на енглески језик који су достављени тужиоцу Џуду Роману, на основу чега ће се видјети да ли је предметни тужилац заиста располагао свим доказима.

Он је додао да је Тужилаштво располагало свим наредбама које су издате 2. и 3. маја у пресретнутим радио-везама и да су сви извјештаји, касете и компакт-дискови морали бити преведени на енглески језик, јер Романо не познаје српски језик.

"Евидентно је да тужилац бјежи од 2. маја, јер је у Дому ЈНА убијен портир који је био Бошњак, док је војник који је чувао Дом и једини био у униформи ЈНА рањен након заробљавања, што показује да није било нападнуто Предсједништво БиХ и није било државног удара", рекао је Тушевљак синоћ за Радио-телевизију РС.

Он је нагласио да МУП Српске још није добио одлуку поступајућег тужиоца, као ни породице настрадалих, иако је јавност обавијештена. "О обустављању истраге прво се обавијесте породице жртава, јер они у складу са Законом о кривичном поступку имају право да упуте приговор Тужилаштву, као што то има подносилац извјештаја. Очигледно је битније било да се обавијести јавност, него жртве", констатовао је Тушевљак.

Руководилац Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих лица Републике Српске Сташа Кошарац каже да након овакве одлуке Тужилаштва БиХ, енергију треба усмјерити ка системском рјешавању проблема кроз анализу важећих прописа и мобилисању свих ресурсе како би се дошло до нових законских рјешења која ће омогућавати институцијама Српске и земаља у окружењу да процесуирају извршиоце злочина над Србима у БиХ.

"У овом случају није ријеч о томе да није било довољно доказа, него да у Сарајеву постоје страхови, јер би истрага утврдила другачији карактер рата у БиХ, ко је заговарао рат и шта су били циљеви муслиманске политичке елите", рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, јасно је да је у Тужилаштву БиХ присутна доминација дијела међународне заједнице и да она има добру комуникацију са бошњачком политичком елитом која је у функцији истине која није прихваћена од сва три народа у БиХ.

 

 

Извор: срна