ЗА ЈЕДИНСТВЕН ГЛАС ПОРОДИЦА ПОГИНУЛИХ И РВИ

Састанак Одбора породица погинулих бораца одржан у Бијељини

Састанак Одбора породица погинулих бораца одржан у Бијељини

Предсједник Борачке организације Републике Српске (БОРС) Миломир Савчић изјавио је данас да само одбори породица погинулих бораца и ратних војних инвалида у оквиру ове организације имају репрезентативни статус за цијелу Српску и да то треба афирмисати у јавности.

Након састанка Одбора породица погинулих бораца који је одржан у Бијељини Савчић је рекао новинарима да међу садашњих двадесетак удружења од јавног интереса за Републику Српску нико, осим БОРС-а, не испуњава услове за тај статус. 

"Осим БОРС-а, нико од тих удружења нема потребну територијалну заступљеност у свим општинама Републике Српске и желим да се у овој важној области афирмише БОРС и рад наших одбора породица погинулих бораца и ратних војних инвалида", закључио је Савчић. 

Предсједник Одбора породица погинулих бораца БОРС-а Зоран Видић рекао је након првог радног састанка да је приоритетно стамбено збрињавање, односно исплата за још 321 породицу из ове категорије у 31 општини које имају право на новчану накнаду по уредби Владе из 2007. године. 

Видић је најавио и да ће БОРС затражити измјену закона како би обезбиједио искључиву надлежност за давање приједлога предсједнику Републике при додјели посмртних одликовања борцима, за која је од 2007. године уведена новчана надокнада. 

Према његовим ријечима, сви погинули српски борци требају бити посмртно одликовани јер су сви погинули за једно, за Републику Српску. 

У име Сарајевско-романијске регије Славица Попић Харт предложила је на састанку да се од Владе затражи издвајање више новца за бржи завршетак реконструкције Војничког спомен-гробља Мали зејтинлик на Сокоцу. 

Она је рекла новинарима да Влада за обнављање овог гробља сада издваја 50.000 КМ годишње, а од 2011. године до сада обновљено је око 300 гробница. 

Према ријечима Хартове, усљед планинске климе и временских непогода посљедњих година попуцале су камене плоче и дио бијелих крстова, а процијењено је да за потпуну реконструкцију Војничког спомен-гробља на Сокоцу треба 750.000 КМ. 

Она је подсјетила да је ово гробље формирано 1996. године, након отаџбинског рата, када су сарајевски Срби у егзодусу напустили огњишта и са собом на сигурну српску земљу понијели и своје мртве. 

Просјечна старост 957 српских бораца који почивају на Малом зејтинлику је 24 године, међу њима је 120 синова јединаца, шест породица има три сахрањена члана у овом гробљу, а 62 породице по два сахрањена члана.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

МИТРОВДАНСКЕ ОФАНЗИВЕ СИМБОЛ ПОБЈЕДЕ - Jadovno 1941.

ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ ЗА ПОГИНУЛЕ ... - Jadovno 1941.

У ТОКУ САНАЦИЈА 95 ГРОБНИХ МЈЕСТА - Jadovno 1941.

ПАРАСТОС ЗА ПОГИНУЛЕ И УМРЛЕ БОРЦЕ - Jadovno 1941.

ДОЧЕКАН ЧАСНИ КРСТ ИЗ ЈЕРУСАЛИМА - Jadovno 1941.