ВЕЛИМИРОВИЋ : ОЧЕКУЈЕМО ПРОШИРЕНУ ОПТУЖНИЦУ ЗА "ДРЕТЕЉ"

БАЊАЛУКА, (СРНА) - Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић очекује да ће, након изношења доказа, проширеном оптужницом бити обухваћена лица по командној одговорности која су омогућила формирање логора "Дретељ" и наредили мучење и убијање заробљених српских војника и цивила.
       
"Републички центар поздравља подизање оптужнице против пет лица за `Дретељ`, иако је она доста закашњела, ако се узме у обзир бројни доказни материјал који је достављен Тужилаштву БиХ", истакао је Велимировић.

Велимировић је закључио да је од велике важности да се у доказном поступку утврди присуство Хрватске војске у Херцеговини на почетку рата у БиХ, посебно паравојних формација попут ХОС-а које су тада шириле панику и страх подсјећајући на усташке злочине из Другог свјетског рата.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Ивана Зеленике, Срећка Херцега, Едиба Буљубашића, Ивана Медића и Марине Грубишић-Фејзић, која их терети за злочин против човјечности почињен над српским цивилима у логору Дретељ 1992. године.

Тужилаштво их терети да су од маја до августа 1992. године као припадници ХОС-а, односно лица која су била команданти и стражари у логору Дретељ, заједно са другим лицима починили злочине против човјечности над жртвама српске националности.

Оптужени се терете за ратне злочине над више стотина жртава, углавном цивилног српског становништва са подручја општина Мостар, Љубушки, Чапљина, Столац и других мјеста.

Припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ ухапсили су 22. фебруара Срећка Херцега (44) и Ивана Медића (60) из Љубушког, Марину Грубишић-Фејзић (45) из Чапљине и Ивана Зеленику (59) из Јаре, осумњичене за ратни злочин над Србима у логору "Дретељ" у Чапљини, саопштено је раније из Тужилаштва БиХ.

 

 

Извор: срна