ВЕЛИМИРОВИЋ: АНАЛИЗИРАТИ ПРЕДМЕТЕ ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА

БАЊАЛУКА,/СРНА/ - Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић сматра да је потребно анализирати однос између броја поднесених извјештаја Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске о почињеним ратним злочинима над Србима у БиХ од момента оснивања Тужилаштва БиХ до данас, те предмета који се тренутно налазе под истрагом у тужилаштвима.

"Потребно је јасно утврдити који предмети ратних злочина остају у Тужилаштву БиХ, а које ће процесуирати ентитетска, кантонална и окружна тужилаштва и судови", рекао је Велимировић Срни.

Он је напоменуо да је МУП Републике Српске поднио велики број извјештаја о ратним злочинима над Србима током протеклог рата у БиХ, али да је велики број предмета обустављен највјероватније јер су осумњичена лица у међувремену преминула.

"Поставља се питање како ће у таквим случајевима српске жртве бити обештећене", закључио је Велимировић.

У тужилаштвима у БиХ тренутно је под истрагом 1.265 предмета ратних злочина и то 705 предмета или 55,7 одсто у Тужилаштву БиХ, а 560, односно 44,3 одсто, пред осталим тужилаштвима, рекла је на данашњој конференцији за новинаре у Сарајеву предсједница Суда БиХ Медџида Кресо.

Кресо је навела да је Суд БиХ од почетка рада до данас из своје надлежности пренио вођење поступка у укупно 175 предмета ратних злочина - 117 на судове у Федерацији БиХ, 54 у окружне судове у Републици Српској и два предмета у Основни суд у дистрикту Брчко.

 

 

Извор: срна