Усташки логор Керестинец: Стравични детаљи мучења Срба изашли на видело

Керестинац

Стравични  детаљи мучења затвореника у Керестинцу деведесетих година прошлог века могли су се у понедељак ујутро чути на суђењу бившем заповеднику тог затвора Стјепану Кларићу и четворици чувара. Жртве мучења, жене које су биле заточене у Керестинцу, казале су да су их чувари стално силовали, тукли и злостављали.

Сишчанка Рајка Мајкић доведена је у Керестинец заједно са супругом и потврдила је на суду да је двадесетак пута била силована. Све је наређивао човек кога су звали Доктор, иако са медицином није имао везе. Реч је о ниском човеку са наочарима, који је био у војној униформи и давао наређења о мучењу затвореника.

Све се одвијало у црној соби, где су жене и мушкарце доводили, а затим мучили. Жене су морале да се скину до паса, а онда су сви морали да плешу. „Мене су мучили и струјом, а тортура је била страшна и болна. Када су организовали плес, онда смо ми жене морале да скидамо одећу са горњег дела тела, а мушкарци са доњег“, казала је Рајка Мајкић.

У мучењима су учествовали и цивили, који су дошли у Керестинец, а у правим оргијама које су приређивали затворенике су до крајности понижавали. Исказ је на суду у Загребу дао и Милош Црковић, који је потврдио да су мучили и мушкарце, присиљавали их да се скидају и самозадовољавају пред осталим затвореницима. Они који би одбили били су испребијани. Најчешће су људима стављали црне вреће преко лица како не би видели ко их је тукао, али су затвореници ипак сазнали да су то чинили људи који су се звали Окац, Горан, Виктор и Иво.

 

ПРВО У БАРУТАНУ

ПОСТУПАК према затвореницима увек је био исти, прво би били доведени у Барутану, где се два дана ништа није догађало. Након тога су почињала мучења и силовања. Једну жену су двадесет пута прикључивали на струју.

Један од стражара Давор Миренић је потврдио да су у затвор у Керестинцу долазили и непознати људи, одевени у црне униформе. Сличне исказе дали су и други затворски стражари који су рекли да су „људи у црном“ заиста затворенике испитивали, тукли их и тражили да признају оно што су они унапред написали на папиру.

Наводно је у логор долазио и Јосип Перковић, који је утемељио СИС, службу безбедности, али да су у испитивањима учествовали и припадници војне полиције. Како су сведоци до сада дали разне исказе везане за ангажман Јосипа Перковића у затвору Керестинец, он би ускоро поново требало да буде испитан.

Заповедник затвора и чувари терете се због ратног злочина, а судећи по исказима, реч је о бруталном обрачунавању са затвореницима, претежно Србима у Хрватској.

 

Извор: СРБИН.ИНФО