У Сомбору одржани сусрети "Матица - Дијаспора"

tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/Sombor_matica_dijaspora.JPGСусрети су покушај да се расејан народ, расејане лепе мисли, разнете крвне свезе, растрзане душе врате у своје срце, у своју колевку, у свој корен тамо где и припадају - да се вратимо у Србију и Србији.

 Завичајно удружење Срба "Корјени" је током викенда од 7. до 9. октобра организовало у Сомбору сусрете "Матица - Дијаспора".

Низом активности "Коријена", град је показао сав свој сјај и гостопримство. Простор Жупаније, Српске читаонице и градске куће су били високо репрезантативни и сви гости из Немачке, земаља региона и других крајева Србије, препознали су сјај културе и традиције која и данас плени. 

 У петак 7. октобра у 19 часова представљена је књига "Српско срце Јоханово“. Говорили су Веселин Џелетовић - аутор и Слободан Росић у име издавача. Током промоције наступила је мушка певачка група Чауши са препознатљивим репертоаром. Сала жупаније била је препуна, а утисци и више него надахњујући.

 Централна тема овогодишњих сусрета била је "Први Светски рат" и живо народно сећање на њега. Била је изузетан част угостити чуваре народног сећања који су на округлом столу говорили о анегдотама и околностима Великог рата у којима се нашао наш народ.

 Поред приче о добровољцима из Сомбора и ослободиоцима који су у Сомбор ушли под командом мајора Илића, чула су се и сведочанства која су са колена на колено преношена: о конценртационом логору у Добоју, о воловима који су после 4 године вратили свог газду преко Албаније и Крфа и Солунског фронта у Љубовију, о писму добровољца из Црне Траве који је остао у Албанским гудурама а писмо је стигло после 3 године, о Славонцима и Сремцима који су прелазили Дрину и укључивали се у Српску војску, о чукунунуку са Новог Београда који чува песму свога претка са Крфа...

 Душан Ј. Басташић, председник удружења грађана «Јадовно 1941» из Бањалуке, говорио је о геноциду почињеном над српским народом на подручју Независне Државе Хрватске у контексту континуитета злочина током двадесетог века. Том приликом је представио и недавно формирано «Сабрање» удружења потомака и поштовалаца српских жртава у двадесетом веку и позвао све родољубиве организације да се прикључе Сабрању.

 Након сусрета, сомборски виолиниста Немања Голубић одсвирао је познате тактове песама "Креће се лађа Француска" и "Тамо далеко". Током округлог стола могли смо да чујемо и песме које су настале током рата или су касније написане о рату.

 Уводничар у тему је био Влада Ђурковић, који је и аутор изложбе о Првом светском рату "Ко сме, тај може, ко не зна за страх тај иде даље" која је била изложена у салону Српске читаонице.

Након округлог стола, гости и домаћини су положили цвеће на заједничку гробницу 544 ратника из Великог рата, који су погинули и страдали у околини Сомбора, а након тога посетили манастир Светог Архиђакона Стефана у коме се чувају три светиње у мошчевицима.

Песници гости су посетили и гроб Лазе Костића, песника чија бесмрна "Санта Марија Дела Салуте" је и данас врх песничког стваралаштва Срба. Госте је на овом упознавању историје града водио Миле Војновић.

Коријени су били одлични домаћини и госте су упознали и са локалним специјалитетима.

У суботу поподне, у свечаној сали Жупаније представљене су књиге „Трагови у трајању“ Боривоја Чавића, из Вуковара - историја Срба вуковарског краја и „Завјет и обећања“ Љиљане Браловић из Горњег Милановаца.

Током промоције свој зборник "Очима душе" су представили и чланови Књижевног клуба Српског културног центра "Свети Сава" из Суботице.

Након промоције у дому ученика одржан је књижевни сусрет песника који су говорили своје стихове уз пријатне звуке гитаре.

Ове године сусрет је окупио око 40 гостију из Србије и иностранства од Немачке до Румуније, од Власенице и Прњавора, Добоја и Бјељине, Бања Луке и Дервенте, преко Вуковара и преко Горњег Милановца и Књажевца, Бачке Паланке и Суботице све до Сомбора.

Шести сусрет Коријена - "Матица Дијаспора", је покушај да се расејан народ, расејане лепе мисли, разнете крвне свезе, растрзане душе врате у своје срце, у своју колевку, у свој корен тамо где и припадају - да се вратимо у Србију и Србији.

Припремио:

Влада Ђурковић

 

Везане вијести:

ШЕСТИ СУСРЕТ МАТИЦА-ДИЈАСПОРА У СОМБОРУ - Jadovno ...

НОВИ САД: ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ "МОЈЕ ЈАДОВНО" - Jadovno ...