У БЕОГРАДУ У АВГУСТУ ПРВИ СПОМЕНИК СРПСКИМ ЖРТВАМА

Ташмајдански парк и Црква Светог Марка
Ташмајдански парк и Црква Светог Марка

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта очекује да ће у Београду 4. августа бити откривен први споменик српским жртвама страдалим у оружаним сукобима на простору бивше Југославије.

Линта је изразио задовољство што су градске власти подржале иницијативу ове коалиције да се у Београду подигне први споменик српским жртвама, које су страдале током оружаних сукоба на подручју данашње Хрватске, БиХ и Косова и Метохије. 

"Суштинска порука је да се први пут послије оружаног сукоба на простору бивше Југославије ода почаст свим српским жртавама", рекао је Линта Срни. 

Он каже да ће споменик бити мјесто гдје ће породице жртава, сви прогнани Срби и остали грађани моћи да дођу да запале свијеће и положе цвијеће и на тај начин покажу да су Срби били заиста највеће жртве на простору бивше Југославије током 90-их година. 

Према његовим ријечима, тренутно су у оптицају двије локације за споменик српским жртвама, и то Ташмајдански парк, код цркве Светог Марка и на Ушћу. 

"Наш приједлог је да тај споменик буде откривен 4. августа, када ћемо обиљежити 20 година од прогона и страдања Срба у хрватској акцији `Олуја`, која представља највеће етничко чишћење једног народа послије Другог свјетског рата", рекао је Линта. 

Он је захвалио Комисији за споменика и називе тргова и улица Скупштине Града Београда што је подржала иницијативу Коалиције удуржења избјеглица. 

"Очекујемо да ће у доста кратком року Скупштина града Београда усвојити одлуку о формирању одбора за подизање споменика и одлуку о подизању споменика", додао је Линта. 

Након тога, каже Линта, одбор за подизање споменика у чијем саставу би требало да буду представници Српске академије наука и уметности, цркве, факултета и истакнути умјетници, формирао би комисију, која би имала задатак да изради идејно рјешење споменика и предложи локацију. 

Линта није желио да прејудицира изглед споменика, локацију, нити садржај написа на споменику, наводећи да би то требало да предложи комисија, коју ће чинити експерти из разних области. 

"Одбор ће на основу приједлога комисије донијети одлуку о томе", рекао је Линта.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Споменик свим српским жртвама на Ушћу

НАПОКОН: Споменик жртвама „Олује“ у Београду - Jadovno 1941.

ОТКРИВЕН СПОМЕНИК РУСКИМ И СРПСКИМ ... - Jadovno 1941.

Место за српско сећање - Jadovno 1941.