ТУЖИЛАШТВО ТРАЖИ УКИДАЊЕ ОСЛОБАЂАЈУЋЕ ПРЕСУДЕ

sud

САРАЈЕВО, 14. МАРТА (СРНА) - Федерални тужилац Драган Ступар затражио је од Врховног суда Федерације БиХ (ФБиХ) да укине првостепену пресуду којом је Иван Колер ослобођен оптужби за злочин против ратних заробљеника у Тузли 1992. године.

Пред Врховним судом ФБиХ данас је одржана сједница поводом жалбе на пресуду Кантоналног суда у Тузли, којом је Колер у септембру прошле године ослобођен оптужби да је као стражар Окружног суда у Тузли нечовјечно поступао према заробљеним припадницима некадашње Југословенске народне армије (ЈНА).

"Тужилаштво тражи да се укине пресуда и да се нови претрес одржи пред Врховним судом Федерације БиХ. На више мјеста у првостепеној пресуди се наводи да радње оптуженог не представљају кривично дјело, већ су означене као ружно и неприкладно понашање", рекао је федерални тужилац Ступар.

Он је додао да је 18 свједока очевидаца потврдило да је оптужени починио радње из оптужнице, што, по Тужилаштву, није неприкладно понашање, објавио је Бирн.

Одбрана је истакла да првостепена пресуда треба бити потврђена.

"Одбрана сматра да се догађаји не могу посматрати изван реалног контекста и првостепени суд је правилно закључио да тежина поступака оптуженог, све и да су били такви као што је наведено у оптужници, нема обиљежја кривичног дјела", рекао је Колеров бранилац Емир Исабеговић.

Он је указао да су контрадикторне изјаве два свједока, над којима се може сматрати да је почињено кривично дјело.

Према оптужници, Колер је од јуна до августа 1992. године психички и физички злостављао осам припадника ЈНА, који су пребачени у Окружни војни затвор након што су рањени на Брчанској Малти у Тузли.

Оптужени је, како је наведено, песницама и палицама ударао заробљенике, ускраћивао им одлазак у тоалет, убадао их по ранама, пријетио им да ће их убити, те их понижавао тјерајући их да лижу тоалет и поливао их урином.

Врховни суд ФБиХ ће накнадно донијети одлуку о жалби.

 

 

Извор: срна