ТУЖИЛАШТВО ЈОШ НИЈЕ ДОНИЈЕЛО ОДЛУКУ

sud

САРАЈЕВО, 16. ЈАНУАРА /СРНА/ - Тужилаштво БиХ није донијело одлуку у предмету "Добровољачка" јер још активно ради на истражним радњама у овом случају, рекао је Срни портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

"Тужилаштво сигурно није донијело тужилачку одлуку у овом предмету, а када се то деси јавност ће свакако бити обавијештена", рекао је Грубешић који није желио да коментарише спекулације да ће тужилачка одлука бити донесена током јануара.

Тужилачку одлуку у случају "Добровољачка" требало би да донесе међународни тужилац Џуд Романо.

Сарајевско "Ослобођење" раније је објавило да је у Тужилаштву БиХ припремљена одлука о обустављању истраге за командну одговорност у случају "Добровољачка", али ће услиједити кривични прогон за догађаје, као што је мучење заробљеника након напада на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву.

За сада није познато како ће тужилац описати догађаје у Добровољачкој улици.

"Ослобођење" је навело постојање два објашњења - да тужиоци и истражиоци нису пронашли доказе да је напад на колону, која се 3. маја 1992. године повлачила из команде са Бистрика, био организован и наређен, или да тужиоци оквалификују напад као дозвољен, а почињена убиства опишу као убиства у борби.

Тужилаштво БиХ од 2006. године води истрагу у предмету "Добровољачка" због сумње да су бивши члан Ратног Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и више особа, међу којима су генерал Јован Дивјак, Стјепан Кљуић и Јусуф Пушина одговорни за страдање припадника ЈНА који су се 3. маја 1992. године повлачили из Сарајева.

Према подацима тима МУП-а Републике Српске за истраживање и документовање ратних злочина, у нападу на колону војника ЈНА у Добровољачкој улици, 2. и 3. маја 1992. године убијена су 42 и рањена 73 војника и официра ЈНА.

Заробљено је 215 припадника ЈНА који су били изложени психичком и физичком злостављању. Према изјавама свједока у нападу на колону учествовали су припадници Територијалне одбране и Зелених беретки и Патриотске лиге као и више самосталних наоружаних група.

 

Извор: срна