ТУЖИЛАШТВО БиХ ИЗБЈЕГАВА ДА КАЗНИ НАРЕДБОДАВЦЕ И ИЗВРШИОЦЕ ЗЛОЧИНА

sud_bih

БАЊАЛУКА, (СРНА) - Потпредсједник Савеза логораша Републике Српске Никола Ристић сматра да одлука Врховног суда Федерације БиХ, којом је наложено да се поново суди бившем стражару Ивану Колеру, потврђује да Тужилаштво БиХ избјегава да казни праве наредбодавце и извршиоце злочина над припадницима ЈНА 1992. године у Тузли.

"Тужилаштво БиХ поново показује своју пристрасност и настоји својим тужбама одредити карактер рата у БиХ", рекао је Ристић Срни.

Он је додао да такав однос Тужилаштва БиХ не иде у прилог српским жртавама рата у БиХ, због чега представници извршне и законодавне власти Републике Српске требају озбиљно да схвате предмете ратних злочина и да сагледају шта им то ради Тужилаштво БиХ.

Ристић је рекао да нико није одговарао за ратни злочин над припадницима ЈНА на Брчанској малти у Тузли 1992. године, упркос чињеници да се тако крупан злочин десио на очиглед цијелокупне јавности.

"Неки бошњачки политичари и даље се налазе на руководећим позицијама власти у БиХ и не дозвољавају да се тај процес покрене, што значи да је Тужилаштво БиХ политички дириговано из Сарајева", закључио је Ристић.

Ристић је рекао да Савез логораша Републике Српске никада неће одустати од намјере да постави спомен-плочу као знак сјећања на страдале Србе у Добровољачкој улици и касарни "Виктор Бубањ" у Сарајеву, Тузланској колони у овом граду, као и у другим мјестима Федерације БиХ.

Врховни суд Федерације БиХ укинуо је првостепену ослобађајућу пресуду Кантоналног суда Тузла којом је Иван Колер из Тузле ослобођен одговорности за кривично дјело ратног злочина против ратних заробљеника и наложио одржавање претреса пред овим судом.

Против Колера је Кантонално тужилаштво Тузланског кантона крајем новембра 2010. године подигло оптужницу због сумње да је од почетка јуна до крај августа 1992. године, као стражар у Окружном војном затвору у Тузли кршио правила међународног права према ратним заробљеницима.

Колер је био стражар у КПЗ у Тузли гдје су у 1992. године били притворени припадници ЈНА који су рањени у нападу на колону војника у Брчком 15. маја 1992. године.

Осамнаест свједока оптужбе тврдило је да их је Колер психички и физички малтретирао, да се према њима односио на нељудски начин, да их је мучио и на многе друге начине злостављао, док је шест свједока обране тврдило супротно.

 

Извор: срна