ТАЈНЕ СЛУЖБЕ КРЕАТОРИ ХАЈКЕ ПРОТИВ ПАНДУРЕВИЋЕВЕ

aleksandra_pandurevic.jpg

БИЈЕЉИНА, (СРНА) - Сарајевско подземље и остаци бошњачке тајне службе АИД главни су креатори бјесомучне медијске хајке која се већ неколико дана води против посланика СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Александре Пандуревић и њене породице, прије свега мајке Радојке Пандуревић, жене с најдужим логорашким стажом током рата у БиХ.

Ово је за "Фокус" потврдила и сама Александра Пандуревић, наводећи да креаторима "бошњачке истине" о рату у БиХ никако не иде у прилог да било ко нарушава стереотип о жртвама и џелатима.

"Причу о наводној мрачној ратној прошлости мене и моје породице покренуо је један од, назовимо их, професионалних свједока свих могућих тужилаштава, како оног у Хагу, тако и овог овдје. Хајка је покренута када је у једном сарајевском листу објављен текст у коме се наводи да ће мајка једне познате српске политичарке бити свједок одбране оптужених за ратне злочине у логору `Силос`. Моја мајка је проживјела страхоте у том логору и не схватам коме би нормалном пало на памет да се она добровољно јави као свједок одбране њених дојучерашњих мучитеља. Ја сам то демантовала, али је послије тога почела оркестрирана кампања", испричала је Пандуревићева.

Она је нагласила да је основни циљ оваквих поступака да се застраши њена мајка како би одустала од свједочења у предмету "Силос", јер је она један од кључних свједока.

Према њеним ријечима, ово је још један показатељ да у Сарајеву не постоје услови за објективно и професионално процесуирање ратних злочина. "Морамо наставити да се боримо против оваквог Суда и Тужилаштва БиХ", нагласила је Пандуревићева.

Предсједник Клуба посланика СДС-а у парламенту БиХ Младен Босић такође сматра да иза најновије харанге и притисака стоје службе предвођене АИД-ом који, према његовом мишљењу, очигледно још функционише.

Предсједник Одбора за безбједност у Народној скупштини Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да није спорно да иза свега стоје неке службе из сарајевског обавјештајног подземља, али да је спорно то што надлежни не реагују. "Ако БиХ не реагује, онда значи да је сагласна с тим. Невјероватно је да се жели понизити 49 одсто територије БиХ", сматра Стевандић.

Никола Баштинац, замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске, рекао је да је овдје проблем што се од сваког ко се почне бавити бошњачким злочинима покушава направити монструм.

"Једноставно, покушава се умањити углед људи и они се представљају као неко ко нема право да говори о злочинима. На тај начин, бошњачки народ држи се у одређеној заблуди да се злочин не може починити када је неко, наводно, у одбрани" , истакао је Баштинац.

"Дневни аваз" је јуче и данас изнио низ оптужби на Пандуревићеву и њену породицу, позивајући се на изјаве чланова Удружења несталих општине Хаџићи да је Александра Пандуревић током рата живјела у кући са својом баком Томаном Кукричар, која је у подруму три године држала као роба Бошњакињу Сидику Хајрули из Хаџића.

 

 

Извор: срна