СВЈЕДОЧЕЊЕ О СТРАДАЊУ СРБА У ХРВАТСКОЈ

Свједоци страдања Срба у Хрватској у протеклом рату синоћ су у Бијељини апеловали на домаћу и свјетску јавност да види и чује истину о убијању, понижењу, пљачкању и затирању свега српског у Хрватској, које још траје.
На промоцији документарног филма "Причам први пут" у Центру за културу, Божана Врљановић - Кондић из Западне Славоније рекла је новинарима да након надљудске борбе коју је прошла не очекује да доживи правду за преживјеле и протјеране Србе. 

"Хрватска је донијела законе којима штити хрватски народ и сви други народи у овој земљи су небитни, али нека иза нас остане траг за историју, бар свједочења о злочинима и пљачкама", рекла је она. 

Пантелија Зец у овом документарцу свједочи о тортури, физичком и психичком иживљавању којем је била изложена током вишемјесеног заробљеништва у хрватском логорима. 

Кидање људског меса, паљење очију, гажење ногама, свакодневно иживљавање над заробљеним женама, само је дио њеног потресног свједочења. 

Аутор документарног филма Миле Савић рекао је новинарима да је у 56 минута приказано осам карактеристичних судбина Срба у Хрватској, који су прошли заробљеништва, остали без имовине, без посла, без докумената и тако без основних људских права преживљавају до данас. 

Савић каже да су у току припреме за приказивање филма у Загребу, а нада се да ће бити пронађена средстава за његово превођење на енглески језик како би могао бити приказан јавности у европским пријестоницама. 

Снимање филма организовало је Републичко удружење радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске, а до сада је приказан у Бањалуци, Приједору и Теслићу. 

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png