СУТРА ДЕВЕТ ГОДИНА ОД СМРТИ СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА

Слободан Милошевић

Слободан Милошевић

Сутра се навршава девет година од смрти бившег предсједника Србије и Савезне Републике Југославије Слободана Милошевића, који је умро од инфаркта у својој ћелији у притвору Хашког трибунала.

Милошевић је сахрањен у дворишту породичне куће супруге Мирјане Марковић у Пожаревцу, без државних почасти, јер то нису дозволиле градске и државне власти. 

Сахрани није присуствовао нико од чланова најуже породице, који у то вријеме нису били у Србији, јер, како су тврдили, нису добили довољне гаранције за своју безбједност. 

Тијело Слободана Милошевића допремљено је из Хага у Београд 15. марта 2006, а наредног дана хиљаде људи прошле су поред његовог ковчега који је био изложен у Музеју "25. мај", у оквиру музејског комплекса у београдском насељу Дедиње. 

Више од једне деценије дугу владавину Милошевић је почео говором 28. јуна 1989. године на Газиместану на Косову, на прослави 600 година од Косовске битке, којој је присуствовало око милион људи. Косовским Србима је тада поручио "Нико не сме да вас бије". 

Био је неприкосновени лидер СПС-а, два пута предсједник Србије, а потом предсједник СР Југославије. 

Десетогодишња владавина Слободана Милошевића завршена је 2000. године побједом кандидата удружене Демократске опозиције Србије (ДОС) Војислава Коштунице на изборима за предсједника СР Југославије. 

Послије побједе ДОС-а 24. септембра 2000. године, не желећи да призна пораз СПС и њен лидер изазвали су кризу која је окончана 5. октобра послије масовних демонстрација грађана широм Србије. 

Милошевић је ухапшен 1. априла 2001. због злоупотребе службеног положаја. 

За вријеме НАТО бомбардовања СРЈ у мају 1999. Хашки трибунал је подигао оптужницу против Милошевића због злочина током сукоба на Косову, а двије године касније оптужницу због злочина у Хрватској. Крајем 2001. оптужен је и за геноцид над муслиманима и Хрватима у БиХ. 

Хашком трибуналу је изручен 28. јуна 2001. на основу Уредбе Владе Србије. Суђење Милошевићу у Хагу је почело 12. фебруара 2002. године.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Последње сведочење (1): Дајте милијарду и ваш је - Jadovno 1941.

Последње сведочење (12): Србија мора да умре - Jadovno 1941.

Да ли је Хаг велика и последња српска шанса - Jadovno 1941.