СУТРА 16 ГОДИНА ОД УБИСТВА 16 РАДНИКА РТС-а

Зграда РТС-а у пламену послије бомбардовања НАТО зликоваца
Зграда РТС-а у пламену послије бомбардовања НАТО зликоваца

Сутра се навршава 16 година од убиства 16 медијских радника у НАТО бомбардовању Радио-телевизије Србије (РТС), саопштено је из Удружења новинара Србије (УНС).

Бомбардовањем те медијске куће, 1999. године установљена је пракса употребе војне силе против медија у међународним сукобима, упркос томе што су они цивилни објекти и не смију бити војни циљ, наводи се у саопштењу УНС-а. 

УНС истиче да су све значајне глобалне организације за заштиту људских права осудиле убијање цивила у РТС-у, а да Амнести интернешенел намјеран напад на зграду РТС-а, као цивилни објекат и убијање 16 медијских радника, сматра ратним злочином. 

У саопштењу се додаје да је Европска федерација новинара (ЕФЈ) на Скупштини у Београду 2011. године позвала своје чланице да се придруже УНС-у и СИНОС-у приликом обиљежавања 23. априла, Дана сјећања на 16 медијских радника убијених у НАТО бомбардовању РТС-а. 

УНС подржава досадашњи рад Комисије за истраживање убистава новинара и очекује да ће она имати кључну улогу у расвјетљавању свих околности убиства 16 медијских радника. 

Такође, УНС се придружује иницијативи Комисије да позове Комитет за заштиту новинара из Њујорка да промијени одлуку и на листу убијених новинара и медијских радника уврсти и 16 радника РТС-а, наводи се у саопштењу овог удружење. 

У ноћи 23. априла 1999. године у 2.06 часова НАТО је у нападу на зграду телевизије усмртио 16 радника РТС-а. То је био први случај да је медијска кућа проглашена за легитимни војни циљ. 

Погинули су: Јелица Мунитлак (28), шминкер, Ксенија Банковић (28), видео-миксер, Дарко Стоименовски (26), техничар у размјени, Небојша Стојановић (27), техничар у мастеру, Драгорад Драгојевић (27), радник обезбјеђења, Драган Тасић (31), електричар, Александар Делетић (31), камерман, Славиша Стевановић (32), техничар, Синиша Медић (32), дизајнер програма, Иван Стукало (34), техничар, Дејан Марковић (39), радник обезбјеђења, Милан Јоксимовић (47), радник обезбјеђења, Бранислав Јовановић (50), техничар у мастеру, Милан Јанковић (59), прецизни механичар, Томислав Митровић (61), режисер програма, и Слободан Јонтић (54), монтер. 

У Кошутњаку је отворен спомен-парк "Да се не заборави", у коме је засађено 16 стабала пирамидалног граба, по једно за сваког настрадалог радника. 

У прољеће сваке године, у знак сјећања на погинуле раднике РТС-а, одржава се меморијални турнир у малом фудбалу под називом "Играјмо за 16". 

Напади НАТО снага на Србију, односно тадашњу СРЈ, почели су 24. марта 1999. године и у њима је током 79 дана бомбардовања погинуло око 2.500 људи, а рањено и повријеђено је више од 12.500.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

НИЈЕ БИЛО ПРОТЕСТА КАДА ЈЕ НАТО БОМБАРДОВАО РТС ...

ВИЈЕНЦИ ЗА ТРОГОДИШЊУ МИЛИЦУ И РАДНИКЕ РТС ...

сутра премијера холандског филма о нато ... - Jadovno 1941.