СУЂЕЊЕ ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА У ДРЕТЕЉУ 12. ЈУНА

Srpska Novinska Agencija

САРАЈЕВО, 5. МАЈА /СРНА/ - Суђење оптуженима за злочине почињене над српским цивилима 1992. године у логору Дретељ код Чапљине почеће 12. јуна читањем оптужнице и излагањем уводне ријечи Тужилаштва БиХ.

За ове злочине Тужилаштво БиХ терети некадашње припаднике Хрватских одбрамбених снага /ХОС/ Ивана Зеленику, Срећка Херцега, Едиба Буљубашића, Ивана Медића и Марину Грубишић-Фејзић.

 

Тужилац Ремзија Смаилагић рекла је на данашњој статусној конференцији пред Судом БиХ да је током доказног поступка оптужба планирала да позове 32 свједока и једног вјештака.

 

“Тужилаштво намјерава да саслуша једног или два свједока по дану суђења, а наша процјена је да ће нам за све свједоке требати 20 радних дана. За материјалне доказе предвиђамо да је потребно два рочишта, тако да уз три резервна датума, тражимо 25 радних дана за излагање свих доказа”, рекла је Смаилагићева, преноси БИРН.

 

У оптужници је наведено да су Зеленика, Херцег, Буљубашић, Медић и Грубишић-Фејзић 1992. године учествовали у злочинима над више стотина Срба са подручја општина Мостар, Љубушки, Чапљина и Столац који су били заточене у логору Дретељ.

 

Тужилаштво БиХ сматра да су заточени цивили држани у нечовјечним условима у логору Дретељ гдје су злостављани, тјерани на присилни рад и мучени, те да је од посљедица злостављања неколико њих преминуло, а неки су одведени у непознатом правцу, након чега им се губи сваки траг.

 

У оптужници се наводи да је Зеленика некадашњи официр ХОС, Херцег бивши командант војног затвора Дретељ, Буљубашић бивши припадник ХОС-а и замјеник команданта касарне у Дретељу, док су Медић и Грубишић-Фејзић били стражари у Дретељу.

 

Зеленика, Херцег, Медић и Грубишић-Фејзић се налазе у притвору од фебруара, док је Буљубашић на издржавању казне у Казнено-поправном заводу у Зеници.

 

На данашњој статусној конференцији одбране оптужених нису излагале планове извођења доказа, а најавиле су да на почетку суђења неће износити уводну ријеч, већ ће то учинити након што оптужба заврши доказни поступак.

 

Извор: срна