СУД У СТРАЗБУРУ ПРЕСУДИО У КОРИСТ АНЕ ЈЕЛИЋ

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/sud-u-strazburu.jpgСТРАЗБУР, 13. ЈУНА /СРНА/ - Суд у Стразбуру пресудио је у корист Ане Јелић из Сиска, чијег је супруга, српске националности, у новембру 1991. године ухапсила хрватска полиција и затим убила.

У случају "Јелић против Хрватске" Суд је закључио да је прекршен члан 2. Европске конвенције о људским правима и одредио да Хрватска мора да исплати Ани Јелић 20.000 евра одштете и хиљаду евра судских трошкова.

Суд сматра да власти нису слиједиле вјеродостојне трагове о идентитету одговорних починилаца убиства.

У пресуди се признају тешкоће у истраживању овог случаја - постојали су наводи о великом броју циљаних нестанака и убијања цивила српског поријекла на подручју Сиска, а двије особе које су послије идентификоване као главни осумњиченици биле су на важним положајима.

Та лица су Ђуро Бродарац и Владимир Миланковић, у вријеме рата начелник сисачко-мославачке полиције и његов замјеник, против којих је тек 2011. године подигнута оптужница.

Бродарац је умро недуго након хапшења, а Миланковић је у међувремену неправомоћно осуђен на осам година затвора за ратне злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима у Сиску 1991. и 1992. године.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png